„Hnízdem srdce“ básníka Iva Odehnala je Valašsko

28. červenec 2017

Ivo Odehnal oslavil v loňském roce osmdesáté narozeniny. Vznikl výbor z jeho básní věnovaných rodnému kraji, který vydaly Valašské Klobouky. Poslechněte si rozhovor o knížce Hnízdo srdce a sbírce veršů pro děti Kozí balet.

Básník a nakladatelský redaktor Ivo Odehnal, který žije od konce padesátých let v Brně, se narodil 4. dubna 1936 ve Valašských Kloboukách. Z tohoto města pocházela jeho matka.

„Z Valašských Klobouk jsem odcházel v osmnácti letech na vojnu, potom už se Valašsko pro mě aktualizovalo jen při návštěvách a ve vzpomínkách. Přesto je hnízdem mého srdce,“ vyznává se autor.

Oslava jeho osmdesátých narozenin v roce 2016 proběhla v Městské knihovně Valašské Klobouky, která – podobně jako vyškovská knihovna – disponuje výtisky všech Odehnalových knih. Děti ze základní školy a gymnaziální studenti recitovali Odehnalovy básně dle vlastního výběru, což bylo pro jubilujícího autora radostné a inspirativní. Dojatě přislíbil rodnému městu připravit výbor věnovaný Valašským Kloboukám. Ten pak sestavila básníkova manželka Alena Odehnalová.

Obrazový doprovod knížky tvoři záběry z filmu pořízeného kdysi autorovým otcem – amatérským fotografem. Zachycují dědečkovu kolářskou dílnu, kde se básník narodil. „Na tom dvoře jsem prožil dětství, tam jsem se seznamoval s přírodou, chodil jsem učit ještěrky plavat v potůčku,“ usmívá se Odehnal.

Básníkův otec pocházel z Brna a dostal místo soudního úředníka na okresním soudě ve Valašských Kloboukách, tam se rodiče seznámili. Otcovou zálibou bylo fotografování a už v roce 1939 si našetřil na německý fotoaparát Leica a francouzskou kameru Pathé. Díky tomu teď mohl Ivo Odehnal svůj básnický výbor doprovodit otcovými záběry, zachycujícími scenérie a situace, které prožíval v dětství.

A jestli otec učil syna umělecky vidět? „Takhle odborně to nemyslel. Ale mám třeba báseň Oblaka, protože on je fotil. Oblaka, to bylo jeho,“ vzpomíná básník.

K autorovým klíčovým obrazům z dětství patří chlév a v něm krávy, prasata, dvůr plný drůbeže – a také dominantní osobnost jeho dědečka. „Byl to veliký dříč, dobrý řemeslník. Vyučil se kolářem ve Vídni, ale zároveň se muselo obdělávat pole – řepa, brambory, obilí. Toho jsem se jako malý kluk účastnil – musel jsem pochopitelně pomáhat na poli. Někdy se mně to ale nelíbilo, radši bych si četl. Dědeček říkával mamince: Co ten ogara pořád leží v knížkách?“

Ivo Odehnal šel do první třídy 1942, v roce heydrichiády. „To období bylo plné dramat – koneckonců všichni věděli, že jeden z parašutistů, Valčík, je z nedaleké Smoliny. Ty plakáty a to všechno v člověku zanechalo úděsný obrázek. Valašské Klobouky nebyly moc bombardované, ale i těch pár bomb způsobilo spoustu mrtvých, mezi nimiž byli naši známí a spolužáci ze školy.“

Obálka knihy Hnízdo srdce.

Výbor Hnízdo srdce je připraven z patnácti autorových sbírek. Ivo Odehnal jej považuje za začátek: „Už mám v plánu širší výbor, který by se jmenoval Nad mým krajem plují ta nejkrásnější oblaka.“

Vedle výboru věnovaného rodnému kraji vydal Ivo Odehnal v tišnovském nakladatelství Sursum sbírku veršů pro děti Kozí balet. „Nerozlišuji zásadně tvorbu pro dospělé a tvorbu pro děti,“ uvažuje autor.

„Nemám vlastní děti, ale máme v rodině kluky a holky a jim jsem ty verše věnoval a taky jsem na nich zkoušel, jestli je to zajímá a jestli to chápou. Dokonce máme v Olomouci příbuzného hocha, který mi rukopis oznámkoval jako ve škole. Mám tam jedničky i s kytičkou, ale i trojku a čtyřku. Tak jsem si ověřoval, jak se ta poezie vnímá.“ Verše pro děti však potěšily také autorovu devadesátiletou sousedku, která se prý při čtení tak smála, že to bylo slyšet až na chodbě.

Obálka sbírky Kozí balet.

Sbírku Kozí balet ilustroval výtvarník Jan Hrubý. Původně se měla jmenovat Zvířátka na kolotoči, obsahuje absurdní příběhy, které se dějí nejrůznějším zvířátkům.

„Mám rozpracovaný další soubor, který se jmenuje Ježkovy oči. A třetí součástí triptychu mých dětských věcí bude knížka Karambóly Kary Karamátky, to je plyšové zvířátko, které ožije. Jsou tam i hry se slovy jako karambol, karabina, karafiát – ale nevím, jestli ta hravost s pojmy bude mít u dětí úspěch, je to experimentální sbírka,“ uzavírá Ivo Odehnal. Jeho básně pro děti přinášejí nejen humor, ale i dobrodružství poznání. „To byl můj toužebný cíl, aby se poučení spojovalo s veselím.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.