Historická replika nebo moderní design? Znojmo dostalo povolení od památkářů na stavbu nové kašny

Přes deset let znojemská radnice řešila umístění a podobu nové kašny na Horním náměstí. Po loňské architektonické soutěži teď získalo vedení města kladné stanovisko památkářů. Vydlážděné náměstí ozdobí takzvaná Koruna Znojma – minimalistická kruhová kašna se zlatavým povrchem. Místnímu okrašlovacímu spolku se ale návrh nelíbí. Jeho petici podepsaly stovky lidí.

„Na té linii, kde je obchodní dům Baťa, tak u té spodní části směrem k radniční věži. Bude to zhruba před tou cukrárnou,“ naznačuje rukama zhruba 3,5metrový kruh, kde kašna bude na náměstí stát, místostarosta Znojma Jakub Malačka z ČSSD.

Náměstí měla kašna doplnit už při rekonstrukci před více než deseti lety. Roky vyjednávání podle Malačky komplikovali památkáři i práva k podobě náměstí. Ty totiž město stále nemá a o jejich odkupu nadále vyjednává s architekty.

„Jsme historické město, zároveň se snažíme být i trochu moderní. Nacházíme se v památkové rezervaci, tak nikdo nenašel odvahu říct: ‘Tahle kašna tady vznikne.‘ Nebylo jednoduché ani po té právní stránce sem něco umístit.“

Historie s příběhem

Město proto loni uspořádalo veřejnou soutěž podle pravidel České komory architektů. Architekti do ní přihlásili na padesát různých podob kašny. Vítězný návrh – Koruna Znojma, ale podle Petra Boudy z Okrašlovacího spolku Znojmo stírá historický charakter města.

Architekti přihlásili do soutěže na padesát různých podob kašny. Na snímku vítězný návrh – Koruna Znojma

„Když se podíváme na náměstí, tak v řadě jsou staré historické šlechtické paláce. Proto bychom rádi, aby tady byla ta stará historická kašna, která má i svůj příběh. V roce 1723 při cestě na korunovaci do Prahy zde strávil Karel VI. několik dnů. Z kašny teklo víno, byla tady velká opera,“ říká Bouda.

Pod petici za postavení repliky kašny se sochou svatého Václava na pilíři se podle Boudy podepsalo 500 lidí. „Radě města jsme to předali, ta nám však neodpověděla, vzala ji jen na vědomí. Bereme to tak, že pohrdá názorem občanů.“

Nemůže se líbit všem

Podle místostarosty Malačky ale bylo jasné, že se vítězný návrh nebude líbit všem. „Kdyby existovala taková kašna, která by se líbila všem od Mramotic až po Derflice, tak by to bylo super, určitě by ji sem někdo umístil. Ale takový návrh prostě neexistuje.“

Radnice má nyní kladné stanovisko památkové péče a podepsanou smlouvu s autorem návrhu kašny. Město její stavba vyjde na zhruba šest milionů korun. O jejím zařazení do rozpočtu města rozhodnou v prosinci zastupitelé.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související