Znojmo nemůže dokončit poslední část obchvatu města. Územní rozhodnutí napadli odpůrci stavby

18. červenec 2020

Územní řízení o dokončení 750 metrů znojemského obchvatu stále není kompletní. Proti vydanému územnímu rozhodnutí se postavil Spolek Obchvat spolu s dalšími lidmi, kteří podali celkem 11 odvolání a doplnění. Těmi se nyní musí zabývat krajský úřad Jihomoravského kraje. Na jak dlouho se stavba odloží, zatím jasné není.

Podle jeho předsedkyně Lenky Polákové silničáři staví obchvat protizákonně. Údajně vychází z neúplné studie vyhodnocení vlivů na životní prostředí, takzvané EIA. Rozpor je v plánované mimoúrovňové křižovatce v Suchohrdelské ulici. Spolek chce, aby vzniklo již v dřívějším projektu plánované úrovňové křížení.

Reakce města

Starosta Jan Grois z ČSSD na tiskové konferenci řekl, že je zklamaný. Po loni dokončeném úseku zbývalo postavit zhruba 750 metrů z aktuálně už stojících necelých sedmi kilometrů nové silnice. Ta by napojila již hotovou část obchvatu v Příměticích s příjezdovou silnicí z Brna. Grois také uvedl, že spolku o životní prostředí vůbec nejde a snaží se ze stavby obchvatu získat jen osobní prospěch.

Neúspěšná vyjednávání

Město se spolkem chtělo loni uzavřít memorandum o dostavbě obchvatu. Vyjednávání ale byla neúspěšná. Podle Groise chtěl Spolek Obchvat společným prohlášením změnit územní plán Znojma tak, aby se ze zahrádek okolo plánovaného obchvatu staly stavební parcely. Tím by se jejich cena pro vlastníky zvýšila. To starosta odmítl a memorandum nepodepsal.

Co bude dál?

Všechna odvolání a doplnění musí prozkoumat krajský úřad v Brně. Jak dlouho mu to bude trvat, není jasné. Žádnou lhůtu na vypořádání odvolání nemá. Do té doby na obchvatu dělníci nepostaví ani metr nové silnice. Bez dokončeného územního řízení totiž Ředitelství silnic a dálnic nemůže úsek postavit.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související