Důsledkem požáru na Pernštějně patrně nebude jen zkáza, kterou způsobily 15. dubna plameny.

17. listopad 2005

Kvůli zrychlení obnovy chce ministr kultury Vítězslav Jandák provést některé legislativní změny tak, aby památkáři mohli postupovat při opravách rychleji. Sehnání peněz na obnovu hradu Pernštejna bylo jedním z prvních velkých úkolů, které ho ve funkci potkaly.

Jak sám přiznává, do případu se vžil tak, že zajištěním potřebné sumy pro něj neskončil. Hrad si zamiloval a teď trvá na tom, že ještě před začátkem příští sezóny bude vše opraveno. Tvrzení památkářů, že to nelze stihnout se jen usmívá: "Existuje tady odborný harmonogram a pak existuje můj harmonogram. Protože jsem ministr, tak bohužel bude platit ten můj. To znamená, že do léta bude ta střecha hotová, a protože památkáři narážejí na různé byrokratické předpisy, tak jsme se spojili se zákonodárci, aby došlo ke změně zákona o veřejných zakázkách."

Stejným útokem jako Pernštejn hodlá vzít ministr Jandák i další významné historické objekty, kterým hrozí zkáza. Program obnovy památek v ČR tak, jak ho plánuje, po finanční stránce obnáší asi 17 miliard. Zřejmě právě proto na pondělní návštěvu Pernštejna přizval i ministra financí Bohuslava Sobotku, který k tomu řekl: "Já si myslím, že je to otázka priorit, které vláda ve své kulturní politice bude mít. A pokud budou památky jednou z nich, pak si lze představit postupné navýšení rozpočtu resortu kultury tak, aby se ty nejvíce ohrožené památky podařilo zachránit."

Nejen peníze jsou však problémem údržby památek. Často se ve chvíli, kdy už potřebná suma je, několik dalších měsíců nic neděje. Proto chce ministr Jandák i potřebné legislativní změny. Jak potvrdil poslanec Miloš Melčák, nyní musí přesvědčit sněmovnu, aby připustila doplnění zákona o zadávání veřejných zakázek: "Ten zákon je těsně před druhým čtením. V něm chceme prosadit změnu, která by zmocňovala v takovýchto případech použít zjednodušený režim. Aby se schválení dodavatele mohlo uskutečnit v nejkratším možném termínu a nebylo potřeba dodržet veškeré legislativní "brzdičky", které teď existují."

Za to ministr Jandák slibuje, že zlepší kontrolu hospodaření na památkách: "Musí být jasné, jak je s penězi hospodařeno. Já když pošlu na střechu 4,1 milionu korun, tak už se pak možná nedozvím, kolik vlastně její oprava stála. Takže si myslím, že musíme nastartovat mechanizmy určité kontroly, protože tady jde o peníze daňových poplatníků".

Spustit audio