Ve Znojmě spustili privatizaci tisíců městských bytů

30. květen 2014

Ve Znojmě právě odstartoval postupný prodej dvou a půl tisíce městských bytů. Jejich nájemníci je budou moci získat asi za dvě pětiny odhadnuté ceny. Z prvních nájemníků městských bytů by se mohli stát jejich majitelé už letos o Vánocích.

Každý znojemský byt k privatizaci navštíví technik. Posbírá o něm nejrůznější údaje k dalšímu zpracování. Výsledkem pro nájemníky bude za pár měsíců po návštěvě informace o nabídnuté ceně na základě znaleckého posudku. Obyvatelé bytů za to nic neplatí.

První nájemníci už mají návštěvu technika za sebou. Patří k nim i paní Mirka: „Technik byt změřil, odevzdali jsme dotazník, který jsme dříve dostali poštou. Řekl nám, že odhady ceny budou v září či v říjnu. Pak máme půl roku na vyřízení hypotéky a podobně, abychom mohli byty koupit.“

Kvůli rozsahu akce je tisícům nájemníků ve Znojmě v Rudoleckého ulici 8 k dispozici informační centrum. Úřaduje dvakrát v týdnu a podle informační pracovnice Macely Babčanové odpoví dotazy i telefonicky.

Znojemští zastupitelé rozhodli o privatizaci dvou a půl tisíce městských bytů. „Pokud by zastupitelstvo schválilo prodej dalších bytových domů, může se to ještě změnit,“ upozornil místostarosta Jan Grois z ČSSD.

autor: Anna Černá
Spustit audio