Znojmo prodá více než polovinu svých městských bytů

18. září 2017

Z téměř čtyř tisíc bytových jednotek patřících městu změní majitele více než polovina. Náklady na údržbu mnohdy i šedesát let starých bytů totiž převyšují vybrané nájemné.

Majetkový odbor znojemské radnice vypracoval projekt Klíč 2018, který nabídne nájemníkům ke koupi přes dvě tisícovky bytů. Radnice očekává, že za ně dostane stamiliony korun.

„Město je ve špatné finanční situaci a nemůže dál financovat opravy starých bytů,“ vyložil karty na stůl starosta Zbyšek Kaššai. Znojmo je navíc s velkým počtem domů a bytů ve vlastnictví města výjimkou. „Například Hodonín má dnes už jen čtyři sta vlastních bytů,“ dodává starosta.

„Ještě než se podepíše první kupní smlouva, čeká úředníky i současné nájemníky poměrně dlouhá cesta,“ upozorňuje Jana Antošová ze znojemské radnice, „například na rozhodnutí, zda byt koupit či ne, budou mít nájemníci šest měsíců.“ Prodeje by měly začít na začátku příštího roku.

Město zatím nerozhodlo, jak bude postupovat v případě těch bytů, které si jejich současní nájemníci nebudou chtít koupit. Možnosti jsou tři: město si byt nechá, prodá je takzvané třetí osobě, anebo bude nájemníky přestěhovávat tak, aby zůstaly celé domy buď v majetku města, anebo společenství vlastníků bytů.

Znojmo si ale určitě ponechá domy s byty v Městské památkové rezervaci v centru, aby o ně mohlo pečovat. Problém budou mít dlužníci. Pokud si dlužník chce koupit byt, měl by splatit všechny dluhy.

autor: Anna Černá
Spustit audio