Důležité je nenudit! Komiks o Mendelovi přiblíží život zakladatele genetiky

24. září 2021

Příští rok si připomeneme dvousté výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela. Brněnská univerzita nesoucí jeho jméno chce proto více rozšířit povědomí o tomto vědci, a to hlavně mezi mladými lidmi. Pomoci k tomu má i komiks vytvořený oceňovanou výtvarnicí Lucií Seifertovou.

Z knihy Gregor Johann Mendel a strastiplný příběh genů

Kdo je zakladatelem genetiky? Mendělejev, Mendelson nebo dokonce Mengele? I takové odpovědi slyšela od některých lidí výtvarnice Lucie Seifertová, když dostala od Mendelovy univerzity zakázku na vytvoření komiksu o Gregoru Johannu Mendelovi. Ověřila si tak, že světoznámého vědce, který většinu života působil v Brně, u nás stále mnoho lidí vůbec nezná. Komiksem a mnoha dalšími počiny to chce univerzita nesoucí jeho jméno změnit.

„Chci veřejnost seznámit s něčím, co neznají, co je pro ně na první pohled nezáživné nebo nudné, tak aby je to bavilo,“ popisuje Seifertová a dodává, že s Mendelovou univerzitou se jí spolupracovalo skvěle. Komiks, který vznikal více než rok, je psaný pro dospělé, ale zároveň tak, aby ho pochopily i děti.

Spustit audio

Související