Brňané loni vyhodili do popelnic méně jídla než v předchozím roce, ukázal výzkum Mendelovy univerzity

Brňané loni plýtvali potravinami méně než v předchozím roce. Ukázal to unikátní dlouhodobý výzkum odborníků z Mendelovy univerzity, jehož výsledky dnes představili novinářům. Průměrný obyvatel Brna loni vyhodil do černých popelnic víc než 33 kilogramů potravin. To je o 11 % méně než v roce 2019. U obyvatel sídlišť se plýtvání snížilo dokonce o 27 %. Proč se množství potravinového odpadu snížilo, co lidé nejčastěji vyhazovali a jaké to má příčiny?

Čtěte také

Nejčastěji lidé vyhazují ovoce a zeleninu, pečivo a jeho zbytky a pak také balené potraviny rostlinného i živočišného původu. Vědci z Provozně ekonomické fakulty si pro tento projekt vytipovali 900 domácností – třetina byla ze sídlištní zástavby, třetina z vilové a třetina ze zástavby venkovského typu. Právě množstvím zkoumaných domácností i detailností rozboru potravinového odpadu je tento projekt světově unikátní. Cílem je zjistit příčiny plýtvání potravinami, ale také změnit chování spotřebitelů.

Jak odborníci množství vyhozeného odpadu a jeho druh zjišťují?

To se nedá udělat jinak, než opravdu ručně probrat obsah popelnic. Členové týmu to nedělají osobně, ale spolupracují na tom s městskou odpadovou firmou SAKO, která popelnice vyváží, a také s firmou Green Solutions, která přímo obsah černých popelnic třídí a váží jednotlivé složky.

Čtěte také

Jaké jsou podle dosavadních dat z projektu příčiny plýtvání potravinami?

Na prvním místě je to špatné plánování nákupů. Lidé si nepromyslí, co budou vařit, v obchodě se nechají ovlivnit slevovými akcemi nebo nakoupí větší balení, než jsou schopni spotřebovat. Další častou příčinou je špatné skladování. Lidé neví, které potraviny patří do lednice, které do sklepa nebo jen do spíže anebo neví, kam v lednici danou potravinu umístit. Protože na různých policích spotřebiče je různá teplota a vlhkost.

Další příčiny zmiňuje vedoucí projektu Lea Kubíčková: „Mezi docela časté příčiny patří neznalost základních termínů jako minimální trvanlivost a spotřebujte do. Lidé na obalu vidí datum a potraviny vyhodí, ani o tom dál nepřemýšlí. Domácnosti potom samy uvádí, že příčinou je i to, že neumí vařit ze zbytků. Proto by lidé uvítali více tipů, jak nakládat se zbytky a my jsme se jim to snažili nabízet na našem projektovém webu.“

Spustit audio

Související