Běžné přednášky vystřídala o prázdninách na Mendelově univerzitě mezigenerační výuka

Na Mendelově univerzitě v Brně se i o letních prázdninách učí. Běžné přednášky ale vystřídala takzvaná mezigenerační univerzita. Navštěvují ji děti spolu se svými prarodiči. V těchto dnech si zkouší, jak si například vyrobit domácí sýr nebo jak dál využívat stará trička a sklenice od jogurtu.

Paní Zuzana s vnučkou Isabel chystají skleničku na leptání. U dalšího stolu sedí jedenáctiletý Kryštof s babičkou Alenou a tvoří něco ze starých knížek. „Děláme ozdobný stojánek ze starých knížek a já si tady dělám přáníčka. A máme nachystáno tričko na výrobu batůžku. Na univerzitu jsme chodili už loni a moc se nám to líbilo. Teď jsme se přihlásili, abychom si nějak zpestřili prázdniny,“ popisuje.

Mezigenerační univerzita na MENDELU

„Hodně děláme upcycling, tedy ze starých věcí děláme nové – využíváme knihy, z kterých děláme přáníčka nebo dekorace, potom využíváme stará trička, z kterých vyrábíme tašky,“ přibližuje lektorka kreativní dílny Monika Vrtělová. Do skleniček z dnešního tvoření si účastnici další den v laboratoři vyrobí domácí sýry. Program pak poslední den zakončí v univerzitních lesích.

Různorodý program

„Nemáme nějaké ústřední téma právě proto, že jsou tu děti z prvního a druhého stupně základní školy. Ty mají zájmy velmi různorodé, takže jsme i program koncipovali různorodě,“ vysvětluje jedna z organizátorek Kateřina Pevná. Akce vychází z mezigeneračního programu, který Mendelova univerzita spustila na podzim v roce 2019. Loňský ročník byl téměř celý on-line, proto se škola rozhodla uspořádat tuto třídenní prázdninovou verzi v prezenční formě.

„Na prázdninovém programu je deset účastníků z řad seniorů a deset vnoučat. Ke každému seniorovi přísluší jedno jeho vnouče tak, aby byl ten kontakt mezi nimi co nejintenzivnější. Gró mezigeneračních programů je o tom, že se setkávají generace a nejenom, že se spolu učí, ale právě se učí od sebe navzájem,“ dodává Pevná.

Od října bude škola pokračovat v celoroční mezigenerační univerzitě. Letos nově spustí dva vzdělávací programy.

autor: Barbora Kroutilíková
Spustit audio

Související