Divadlo sílu bere i dává. A máma jím žila, vzpomíná na Danu Medřickou syn Václav Vydra

20. červenec 2020

Herec i chovatel koní Václav Vydra zavzpomíná na svoji maminku Danu Medřickou, která by letos oslavila sto let. Je nějaká povahová vlastnost, kterou po mamince zdědil?

Václav Vydra zavzpomínal v rozhovoru s Jarkou Vykoupilovou mimo jiné na maminčin parfém i to, jak jako dítě v noci čekal, až klapnou dveře a ona bude z divadla doma. „Mámu divadlo nabíjelo, dávalo jí sílu. Když je cítit z publika odezva a padá to na úrodnou půdu, ta zpětná vazba je opravdu jako zásuvka. A ta únava přijde později.“

Jaké to je vidět maminku na televizní obrazovce, v divadelních záznamech? „Je to hezký, mám to hrozně rád a vrací se mi ta doba, kdy tu máma byla. A je to taková připomínka, že je tu pořád se mnou.“

Václav Vydra hovořil také o lásce ve zralém věku, kdy se Dana Medřická zamilovala do španělského obchodníka, kterého si na sklonku života po šedesátce i vzala.

Hlasem Dany Medřické zazněly i vzpomínky na dětství herečky, její maminku nebo první návštěvu divadla, na staršího bratra, který ji někdy nemilosrdně učil plavat nebo lyžovat. Vzpomínal i herecký kolega a obdivovatel Luděk Munzar.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.