Dialog nebyl jeho silná stránka, stál si vždy za svým názorem, říkají o Adolfu Loosovi Cysař a Polák

31. leden 2023

Pozvání do Apetýtu přijali kameraman David Cysař a dramaturg Martin Polák, kteří jsou podepsaní pod dokumentárním snímkem České televize Adolf Loos – revolucionář mezi architekty.

Pracovali spolu na dokumentu o Karlu Zemanovi a tím se stmelilo i jejich přátelství. „David mi před čtyřmi lety volal, že připravuje výstavu o Adolfu Loosovi ve Vídni v Českém centru. A ptal se, jestli má televize nějaký dokument, který by se do toho dal doplnit a odprezentovat tak příběh Adolfa Loose.

Jelikož nic takového nebylo, David odvětil: ‚Tak pojďme něco udělat.‘ Začali jsme diskutovat a rozplétat ten příběh – zejména skrz archivní materiály, které jsme našli v Památníku národního písemnictví, kde se našla řada fotografií, které zachycují Loose při tvůrčí práci, v osobním životě,“ popisuje Martin Polák začátek natáčení.

Historie stále není dokonale prozkoumaná

„Každý nový dokument pro nás znamenal radost a nadšení z toho, co zase objevíme. Pro mě to bylo i hledání konkrétních věcí, které se týkají třeba i naší vily,“ doplňuje spolumajitel Winternitzovy vily Cysař. „Našli jsme tam jméno malíře, který maloval obrazy do vily, o čemž jsme neměli tušení.“

„Zvenku nemá dům nic prozrazovat, uvnitř však nechť vyjeví celé své bohatství.“
architekt Adolf Loos

Čtěte také

Přála by Adolfu Loosovi dnešní doba? Těžko říct, ale osobností byl velkou. „Věděl, co chce říct a nebál se to veřejně sdělovat. Takových lidí je docela dost, ale ne všichni si to myslí správně,“ říká s úsměvem Cysař a dodává, že dialog nebyl Loosovou silnou stránkou – stál si vždy za svým názorem. „Historie dokázala, že měl pravdu, že všechny jeho teze byly správné. Ty domy jsou nadčasové a lidi jsou šťastní, že jim to Loos postavil, protože s interiérem nemuseli desítky let hýbat,“ dodává.

Adolf Loos dal základy moderní architektuře. Beze sporu patřil do velké trojky mezi Waltera Gropia a Le Corbusiera. „Byl to takový noční živel, který žil kavárenským a společenským životem. Potkával se s představiteli tehdejší avantgardy nového umění,“ popisují ho tvůrci dokumentu.

Kdyby se mohli s Adolfem Loosem setkat, na co by se ho zeptali? Poslechněte si záznam Apetýtu s Davidem Cysařem a Martinem Polákem. Moderuje Lucie Hostačná.

autoři: Lucie Hostačná , lop
Spustit audio

Související