„V Müllerově vile zhmotnil Adolf Loos veškeré své snění.“ Projděte si vrcholné dílo architekta, který kreslil své představy i na ubrousky

19. únor 2020

Müllerova vila v pražských Střešovicích je vrcholným dílem architekta a teoretika Adolfa Loose, od jehož narození letos uplyne 150 let. V letech 1928 až 1930 ji nechal postavit stavební podnikatel František Müller a právem je označovaná za skvost světové moderní architektury. Veřejnosti je přístupná dvacet let a díky povedené obnově ji najdeme ve stejném stavu jako v roce dokončení tohoto slavného díla.

„Adolf Loos si sám tuto stavbu zasadil do svého portfolia jako nejvýznamnější. Plány nekreslil, ale pokládal se za člověka, který dovede vymyslet prostor na počkání. Mnohokrát kreslil své představy ihned, třeba na ubrousek nebo na sáček od mouky. Této kresby se pak stavitelé museli držet až do zkolaudování stavby. V Müllerově vile se mu podařilo veškeré svoje snění zhmotnit v prostor, který není závislý na klasických komponentech a architektonických předpokladech. Komponoval, jak se mu chtělo a podle potřeb majitelů,“ popisuje kurátorka Maria Szadkowska.

Adolf Loos potřeboval pro svou práci velkorysé podmínky, a když je neměl, projekty odmítal. „Proto toho postavil tak málo a vyprojektoval toho tak hodně,“ dodává kurátorka.

Müllerova vila - obytná hala

Čím je Müllerova vila výjimečná v kontextu obnovy památek moderní architektury a dá se v některých aspektech srovnávat s brněnskou vilou Tugendhat? Poslechněte si rozhovor s kurátorkou Mariou Szadkowskou.

Prohlídku vily z roku 1930 začínáme v nejreprezentativnější a největší místnost celého domu. „Tady totiž vidíme všechno, čím je vila důležitá – svou vnitřní skladbou, označovanou jako Raumplan, prostorový plán. Dům není rozdělený podle pater, spíš podle úrovní. Jde o velmi zvláštní a v té době velmi unikátní a složitý tvar interiéru,“ popisuje kurátorka Maria Szadkowska.

Zajímá vás, jaké další místnosti ve vile najdete, kolik měli Müllerovy kuchařek nebo jakou úpravu interiéru majitel vily František Müller po Adolfu Loosovi po nastěhování do domu požadoval? I to se dozvíte z reportáže.

Spustit audio

Související