Denní stacionář pro postižené převezme vyškovská charita. Rodiny se obávají zhoršení služeb

15. červen 2023 14:30

Denní stacionář pro osoby se zdravotním postižením ve Vyškově 30. června ukončí svoji činnost. Na jeho místě v nemocnici se totiž bude stavět centrum přirozeného porodu. Pomoc nabídla Charita Vyškov, která službu po krajské příspěvkové organizaci převezme.

Ve městě už charita provozuje Centrum denních služeb, které se stará hlavně o seniory se sníženou soběstačností a psychicky nemocné klienty. Denní stacionář ale navštěvovali hlavně mentálně postižení. Jejich rodiny teď mají obavy, že se kvalita péče zhorší. Vedení charity ujišťuje, že to zvládne, i když možná ne naplno hned od 1. července.

„Ve stacionáři jsme byli moc spokojení, byli tam opravdu jedna velká rodina, o klienty se tam moc dobře starali,“ vypráví paní Monika Outlá z Vyškova. Její třiadvacetiletý syn Vojta, který má Downův syndrom, navštěvuje denní stacionář každý den. „Měli tam veškeré služby – od masáží, perličkových koupelí, jemné techniky cvičení, tkalcovskou a keramickou dílnu.“

ředitelka Charity Vyškov Zdeňka Horáková

S vedením charity se paní Outlá dohodla, že její syn do denního centra nastoupí pro jistotu až od září – až se nová služba zaběhne. „Já si myslím, že charita vůbec neví, do čeho jdou, protože v denním centru mají většinou seniory, kteří si tam chodí zkrátit volný čas, anebo schizofreniky. Kdežto klienti s mentálním nebo kombinovaným postižením mají plenkové kalhotky, takže se musí přebalovat, někdy musí do sprchy,“ říká Monika Outlá.

Některé vybavení ještě chybí

Právě speciálně upravená sprcha je jednou z věcí, které v charitním denním centru zatím chybí, přiznává jeho vedoucí Michal Novotný: „Bude tu i klient, který bude potřebovat podporu s hygienou, na zvedáku s výměnou inkontinenčních pomůcek. Měl by mít důstojné a bezpečné zázemí, kde to bude moct s asistentem provést.“

Zatím denní centrum funguje jen v přízemí bývalé fary, prostory pro nové klienty se připravují v prvním patře. Jsou bezbariérové a zatím úplně prázdné. Novotný neví, jestli všechno stihnou dokončit do 1. července. „Harmonogram, který jsme dostali, byl půlroční. Nicméně některé jeho body, domluvené s krajem a městem, se posouvaly. Takže doteď čekáme na dodání nábytku, na ten mycí kout nebo na kuchyňskou linku. Myslíme si, že v průběhu července bychom tu službu mohli mít nachystanou, ale asi to nebude k 1. červenci,“ odhaduje.

Čtěte také

Naopak personál už je zajištěný. Charita kvůli nové službě přijala tři nové zaměstnance, říká její ředitelka Zdeňka Horáková: „Snažili jsme se vybírat lidi, kteří už mají nějakou praxi v této oblasti. Jedná se o klienty s poměrně těžším postižením, takže to pro nás bude částečně nová zkušenost.“

Krajská radní pro sociální oblast Jana Leitnerová (Piráti) uznává, že čas na přesun služby z kraje na charitu byl hodně napnutý. Podle ní ho zdržely administrativní komplikace. „Rada schválila, že nábytek, který byl ve stacionáři, půjde do nové služby v průběhu června. Dokonce teď budeme schvalovat dotaci z kraje právě na další úpravy těch prostor. Myslím si, že to bylo správné rozhodnutí a nakonec se ukáže, že to bude ve prospěch klientů,“ věří Leitnerová.

O službu denního centra vyškovské charity projevilo zájem 14 ze 17 klientů rušeného denního stacionáře.

Spustit audio

Související