Dálkový plavec Rostislav Vítek: Plavání ve studené vodě je o mentalitě člověka

5. listopad 2018

Rostislav Vítek je několikanásobný držitel titulu mistra republiky v disciplíně dálkového plavání. Jaké to bylo plavat na olympiádě v Pekingu? Co s ním dělá pravidelné otužování a jak dopadl jeho letošní pokus o rekord v plavbě přes kanál La Manche?

S plaváním začal jako malý kluk v 5 letech. I když je bazén pro trénink nezbytný, Vítek preferuje hlavně přírodní koupání. Momentálně se spolu s ostatními nadšenci chodí otužovat a plavat do řeky Svratky v Brně-Bystrci. Minulý týden prý měla voda 11,2 °C, což je na přelom října a listopadu opravdu výjimečná situace. Stejnou teplotu měla voda ve skotském jezeru Loch Ness v srpnu, vzpomíná Vítek.

02934337.jpeg

„Stres, panika a křik – to jsou reakce lidí, kteří se do studené vody vydávají poprvé,“ říká o zážitcích z otužování Vítek. Nejdůležitější je ale udělat ten první krok do vody. Je známo, že otužování posiluje imunitu, a na to konto Vítek dodává, že když cítí, že na něj jde nějaká choroba, vyrazí k řece tu nemoc „vymrazit“.

„Plaváni ve studene vodě je o mentalitě člověka, většina lidí je spíš ráda v teple a večer nosí ponožky na spaní.“
Rostislav Vítek, dálkový plavec

Vítek je držitelem českého rekordu z roku 2009 o přeplavání kanálu La Manche spojujícího břehy Francie a Velké Británie. Událost, která se musí plánovat dlouho dopředu, si žádá o dodržování určitých regulí, jako třeba nemít na sobě při plavání neopren.

Na Olympijské hry v Pekingu rád vzpomíná. „Byl to vrchol, za kterým jsem směřoval a byl to pro mě výjimečný zážitek. Na olympiádu v Riu před dvěma lety už odjížděl jako trenér.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio