Čeští a slovenští policisté slouží společně

1. srpen 2011

V Hodoníně ode pondělí funguje společné kontaktní pracoviště českých a slovenských policistů a záchranářů. Vzniklo v budově bývalé celnice na hraničním přechodu Hodonín-Holíč. Podobná centra existují také na hranicích s Německem, Polskem a Rakouskem. Na česko-slovenské hranici ale dosud chybělo.

Vybudování pracoviště přišlo na 15 milionů korun, z toho 11 milionů poskytla Evropská unie a o zbytek se podělily obě země. „Od otevření tohoto pracoviště očekáváme větší operativnost. Hlavně v otázkách výměny informací důležitých pro bezpečnost občanů a při mimořádných událostech, které je potřeba velmi rychle řešit,“ řekl viceprezident slovenské policie Ĺubomír Abel.

Společné pracoviště české a slovenské policie v Hodoníně

Nepřetržitý provoz bude zajišťovat 20 českých a slovenských policistů. Kromě operativní výměny informací z policejních databází bude pracoviště sloužit i pro předávání zadržených osob. „Společné pracoviště se Slovenskem je potřebné. Výměna informací, která byla zatím zprostředkována přes operační střediska, nebyla příliš efektivní,“ uvedl český policejní prezident Petr Lessy.

autor: gaj
Spustit audio