Část břeclavských městských bytových domů hlídají kamery a čipy

26. listopad 2012

Jednatřicet kamerových bodů, bezpečnostní dveře, čipový vstup se záznamem, osvětlení. Tak teď nově vypadá zabezpečení městských bytů v břeclavských ulicích Na Zahradách, Krátká a Riegrova.

Právě toto místo v minulosti nechvalně proslulo mnoha problémy s pořádkem, lidé se v místě často necítili bezpečně.

„Že nový kamerový systém dobře funguje, jsme si už vyzkoušeli. Hned den po spuštění někdo poškodil nové vstupní dveře, kamery jej však zachytily a již vše řešíme,“ prozradil starosta města Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Už příští rok chce radnice umístit další kamery přímo na ulici. Takže i tam by mohla městská policie lépe na pořádek dohlížet. Městské byty by také měly dostat nová okna a vchody do domů novou výmalbu. Právě kamerový systém uvnitř vchodů by měl zabránit dalšímu ničení majetku.

„Tyto aktivity města vítáme. Kamerový systém nám umožní rychleji a snadněji zjistit pachatele. Lidé tak budou více v bezpečí, a to jak v domech, tak i na ulici,“ uvedl vedoucí územního odboru Policie České republiky v Břeclavi František Klimus.

Každý obyvatel domu má navíc svůj čip, bez kterého se do vchodu nedostane. „Všechny vstupy do domu se pak zaznamenávají do počítače. Univerzální čipy budou mít například správci, městští strážníci, pošťáci nebo hasiči,“ doplnil za dodavatele systému Jiří Janich.

autoři: hon , Vladan Dokoupil
Spustit audio