Časopis Veronica oslavil 30 let existence

6. leden 2017

Jméno Veronica se dnes lidem většinou pojí se stejnojmennou nadací, ekologickým centrem nebo cimbálovou muzikou. Na počátku toho všeho ale byl časopis.

Pod názvem Veronica si patrně většina Brňanů představí ekologickou organizaci se sídlem na ulici Panské. Mnozí oslavili letošní Vánoce s jedličkou v květináči, kterou si ve Veronice koupili. A někteří znají taky stejnojmennou nadaci, ekologickou poradnu či cimbálovou muziku. Málokdo však ví, že na počátku všeho byl časopis Veronica, který vychází od roku 1986 a letos oslavil třicáté výročí.

Založili ho kolegové z Geografického ústavu Akademie věd Jan Lacina, Antonín Buček a Miroslav Kundrata se záměrem propojovat ochranu přírody s uměním. V časopisu tedy od počátku vycházely populárně-naučné články o ochraně přírody a krajiny, ale taky fejetony, básně a eseje. Mezi redaktory i externími přispěvateli byly a jsou významné osobnosti vědy i umění, např. spisovatel Jaromír Tomeček, botanici Jan Šmarda a Vladimír Úlehla, ornitolog Karel Hudec nebo básník Jan Skácel, který ve Veronice publikoval báseň Vzpomínka na Bohuslava Martinů, jež dosud nevyšla nikde jinde.

Zakladatel časopisu Jan Lacina a ředitelka Ekologického institutu Veronica Yvonna Gaillyová

Časopis má po celou dobu své existence kmenové výtvarníky Jana Steklíka a Rostislava Pospíšila a publikuje fotografie významných fotografů. Mezi českými časopisy ekologického zaměření je naprosto výjimečný: Je nezávislý, většinu prostředků získává od předplatitelů; je celostátní, ale vychází v Brně; tvoří ho téměř výhradně původní články, ne překlady; je to jediný časopis, který mohl po roce 1989 přejít do nového režimu s nezměněným obsahem, protože se nikdy nevyhýbal ani kontroverzním tématům ochrany přírody a publikoval i texty zakázaných umělců.

Cimbálová muzika Veronicana oslavách 30. výročí založení časopisu

Tvůrci i příznivci časopisu se sešli 10. listopadu 2016 v Moravském zemském muzeu, kde hrála Cimbálová muzika Veronica, autoři publikující ve Veronice četli básně a fejetony, a především tam byla pokřtěna kniha Krajiny srdce.

Editoři Václav Cílek, Ivo Dostál a Václav Štěpánek v ní shromáždili na sedmdesát textů různých autorů (mezi nimi jsou např. i básník Ludvík Kundera či hudební skladatel Ivan Blatný), které v průběhu let vcházely v pravidelné rubrice časopisu nazvané Krajina mého srdce. Autoři se v nich vyznávají z toho, která oblast či místo v české krajině je jim nejbližší a proč. Vytváří tak velmi působivou, láskyplnou a inspirativní mapu české přírody. Knihu doprovázejí ilustrace Jana Steklíka.

autor: Eva Schulzová
Spustit audio