Čaj lapacho jako přírodní antibiotikum. Pomůže při nachlazení, oparech i zánětech
Lapacho je čaj z kůry stromu pocházejícího z amazonských oblastí Jižní Ameriky, kterému se přezdívá strom života. Indiáni také věřili, že je lapacho prostředkem k dlouhověkosti a silnému imunitnímu systému.
Čaj lapacho posiluje imunitu, čistí játra a ledviny a je zdrojem minerálů jako jsou železo, vápník nebo měď. Čaj má charakteristickou hořko-kyselou až palčivou chuť. Pokud s čajem lapacho začínáte, může ze začátku dojít k lehké nevolnosti a bolesti břicha. To je ovšem způsobeno rychlým nástupem detoxikace organismu, proto ho nejdřív otestujte v malé dávce.
Příprava je následující: 1 polévková lžíce kůry na 1 litr výluhu. Lapacho má protivirové účinky. Když se vám udělá opar na rtu, stačí na vatičku nanést trochu teplého čaje a přiložit na bolavé místo. Jde o přírodní antibiotikum, které se používá také v případech nachlazení či zánětů průdušek a dutin. Vhodné je popíjet tento čaj i pro lepší spánek nebo zmírnění otoků. Čaj si oslaďte medem, jeho chuť bude přijatelnější.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.