Bůček jako symfonie chutí: Upečte ho správně s našimi tipy. Jak na to, prozradí Babské rady

23. červen 2023

Když je bůček dozlatova upečený, podávaný s křenem, hořčicí, okurkou a chlebem – to je doslova harmonie chutí a vůní. Při pečení bůčku z něj vytéká velké množství tuku. Pokud ho zakryjete poklicí nebo alobalem, bude se dusit ve vlastní šťávě a křupavá kůrka se na něm nevytvoří.

Bůček pečeme zásadně odkrytý a podléváme ho až ve chvíli, kdy se výpek vypaří. Vodu nikdy nelijeme na maso, ale na dno pekáčku. Před vložením do trouby nařízneme horní vrstvu kůže a tuku do mřížky – zářezy provedeme jednoduše, pokud bůček necháme chvíli odpočinout v mrazáku. Do zářezů pečlivě vetřeme sůl a česnek.

První půl hodinu maso pečeme v troubě na 200 °C, poté teplotu stáhneme na 150 °C a necháme péct další hodinu a půl. Chceme-li si klasický recept na bůček ozvláštnit, můžeme ho ke konci pečení potírat olejem s bylinkami nebo směsí medu a citrónové šťávy.

Spustit audio

Související

  • Na co se v kuchyni hodí vepřový bůček

    Vepřový bůček má v české kuchyni velkou tradici, pomalu pečenému masu s křupavou kůrčičkou málokdo odolá.

  • Nakládaný bůček

    Na jaře pro vás chystáme knihu Babských rad! A aby vám to čekání na vydání tohoto užitečného rádce lépe utíkalo, nabídneme vám každé pondělí recept z chystané publikace.