Kožešina se dá vyčistit i bez chemie. Osvědčené domácí metody nabízí Babské rady
Vyčistění pravé kožešiny může být oříšek. Ale také nemusí! Stačí nahřát potřebné množství hladké mouky – mouka musí v ruce příjemně hřát, ne pálit.
Kožešinu položíme nejlépe na balicí papír nebo jinou podložku, ze které se dá mouka dobře vysypat. Celou kožešinu důkladně prosypeme teplou moukou a lehce prsty pročešeme, aby se mouka dostala až ke kůži. Necháme působit do úplného vychladnutí mouky. Pak kožešinu důkladně vytřepeme, aby se mouka odstranila, nejlépe někde venku na zahradě. Podmínkou je suché počasí, jinak se mouka na kožešinu nalepí. Působí-li kožešina po tomto zákroku zplihle, postup zopakujte.
Osvědčilo se i použití dětského pudru nebo suchého šamponu na vlasy. Tady získáte další bonus, kožešina nejen prokoukne, ale bude i příjemně vonět. Kožešinu zasypeme a potom důkladně vyprášíme, můžeme ji i promnout malým ručníkem nebo pročesat řídkým hřebenem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.