Brno-sever chce více peněz na bezpečnost

5. květen 2007

Městská část Brno-sever chce z rozpočtu města více peněz na úklid a zajištění bezpečnosti v lokalitách, kde je vyšší koncentrace problémových obyvatel. Tvrdí, že situace je tam velmi vážná a je třeba ji začít řešit třeba i zvýšenou represí.

Městská část Brno-sever patří k těm, které mají ve své správě celé ulice zničených a vybydlených domů s neplatiči, sociálně slabými rodinami a problémovými občany. Proto tam nyní vzniká materiál, který by měl situaci popsat a navrhnout co nejkomplexnější řešení. Požadavek na více peněz na úklid a dohled nad bezpečností je tedy jen jedním z kroků. Starosta Venclík to zdůvodňuje takto: "Samozřejmě tady soužití s těmito lidmi je mnohem komplikovanější na čistotu a na bezpečnost, takže my potřebujeme samozřejmě více peněz na čištění městské části v těch problémových oblastech a také potřebujeme více peněz na policii než ostatní městské části, abychom víceméně zajistili pořádek a zajistili bezpečnost těm občanům, kteří tam samozřejmě žijí."

Tiskový mluvčí magistrátu Pavel Žára připouští, že teoreticky cesta k získání dalších peněz existuje: "Městské části získávají z rozpočtu statutárního města Brna každoročně takzvanou účelovou dotaci. V této účelové dotaci jsou peníze na provoz škol, na úklid městských částí, na činnost úřadů a tak dále. A je na městské části, jak přerozdělí tuto dotaci. Každá městská část může podat žádost o zvýšení této účelové dotace, ale nicméně, jestliže se má někde navýšit, tak se musí také někde ubrat."

To ovšem primátor Brna Roman Onderka nechce. Proto v případě podání žádosti o navýšení peněz pro Brno-sever nevidí příliš možností pro kladné vyřízení: "Tak potřeba je říci, že já si nejsem vědom toho, že by došlo za poslední dobu ke zhoršení bezpečnosti v této městské části a přímo na ulici, které má pan Venclík na mysli. Ta situace je stabilně stejná za posledních, šest osm let, a pan Venclík mne velice udivuje, že v době minulé jako starosta nic nedělal, nekonal, nečinil. Já si v této fázi, pokud by nedošlo k navýšení finančních prostředků v rozpočtu města Brna, si nedokáži představit, že bychom mohli na určité lokality navyšovat počty strážníků. Je potřeba říci, že o to by měly zájem další městské části a vždy všechno se vším souvisí a v prvé řadě to jsou finance.

Spustit audio