Brno chce koupit čtyřiatřiceti procentní podíl v akciové společnosti Kometa Group

17. září 2006

Město Brno bude usilovat o majetkový vstup do hokejového klubu Kometa. Zastupitelé schválili záměr koupit čtyřiatřicet procent akcií společnosti Kometa Group a brzy začnou jednání se současnými vlastníky. Ti záměr vítají, protože podíl města zvýší prestiž klubu a mohl by přitáhnout silné sponzory.

Více než třetinový podíl umožní městu Brnu kontrolovat toky peněz a zabránit případnému zániku společnosti. Cílem je pomoci Kometě k návratu do extraligy. Přestože návrh předložila opozice, podpořili jej i někteří koaliční zastupitelé. V průběhu diskuse zastupitelů však nebylo vůbec jisté, zda získá většinovou podporu.

Kdysi slavný klub, který získal jedenáct titulů mistrů republiky, se v devadesátých letech dostal do finančních potíží. Teď, pod novým vedením, usiluje o návrat do extraligy, proto jsou podle brněnského zastupitele Romana Onderky potřeba miliony korun ročně. " Zakoupení těch akcií, to může být částka někde mezi dvěma až pěti miliony korun. Následně je to otázka nějaké finanční podpory. Je potřeba tuto záležitost řešit jako v podobných městech, mám na mysli třeba Znojmo, kde se řeší formou grantu. Myslím si, že částka deseti milionů korun by měla úplně postačovat z města a následně je to už potom otázka sponzorů," říká Roman Onderka.

Ze strany vedení města zaznívaly i jiné možnosti, jak Kometě pomoci. "Kapitalizace, půjčka, těch možností je asi víc, jakým způsobem by ty peníze do Komety mohly přijít. Rada byla v tomto více spravedlivá, to znamená, že se to pojmenovalo do hokeje, záměr bez částky, takže je to volnější tak, aby se to na zastupitelstvu dalo eventuelně opravit, a my už jsme čekali další iniciativu a nechtěli jsme vylučovat nějaké jiné alternativy," vysvětluje náměstek primátora Miroslav Hošek.

Náměstek primátora Radomír Jonáš zase připomněl, že je na Kometu podán návrh na konkurz a společnost je možná nesolventní. Roman Onderka v tom riziko nevidí. "Já jsem v tomto optimista. Máme dvě zprávy od auditorů, které zkoumaly hospodaření akciové společnosti Kometa Group. Ty nevypadají až tak špatně, jak se objevilo ve sdělovacích prostředcích," tvrdí Onderka.

Proti vstupu města do Komety ostře vystoupil zapřísáhlý odpůrce vrcholových kolektivních sportů Mojmír Vlašín ze Strany zelených. Představu, že je možné pomocí peněz ovlivnit sportovní výsledky, označil za zvrácenou.

Podpora hokeje by podle náměstka primátora Hoška měla jít ruku v ruce s podporou fotbalu a dalších sportů. "Budu navrhovat pro příští rok, pakliže na to budu mít sílu, zvýšení rozpočtu ze sto osmdesáti milionů korun na dvě stě padesát milionů korun, jako celková částka pro sport v Brně," dodává Miroslav Hošek.

autor: gaj
Spustit audio