Brněnská zoologická zahrada ročně ošetří téměř tři stovky poraněných zvířat

24. únor 2006

Záchranná stanice pro handicapovaná zvířata, která funguje v brněnské zoologické zahradě, ošetří ročně téměř tři stovky poraněných zvířat. Jejich počet se přitom každoročně zvyšuje. Podle chovatelů je to proto, že lidé mají o stanici více informací.

Přes rostoucí povědomí o potřebách a životních cyklech zvířat někteří lidé stále nosí k ošetření i ta zvířata, která žádnou pomoc nepotřebují. Typickým příkladem jsou ježci nebo mláďata ptáků, která se učí létat. V loňském roce však veterináři ošetřili i několik velmi vzácných raněných zvířat. "Přibývá nám také konzultací po telefonu a je vidět, že veřejnost začíná se zoologickou zahradou daleko více spolupracovat," říká ředitel brněnské zoo Martin Hovorka.

Exotická zvířata ale brněnská zoologická zahrada neléčí, i když si to mnozí lidé myslí. "Na to jsou veterinární lékaři, my nejsme nemocnicí. Hrozí totiž nebezpečí, že bychom si k nám mohli zavléct nějakou nákazu," uvádí ředitel Hovorka. Brněnská ZOO může zájemcům poskytovat pouze odborné rady, které se týkají chovu a preventivního zabezpečení.

V poslední době přijala zoologická zahrada v Brně například těžce poraněnou samici od bobra evropského, která se ze svého zranění velice rychle zotavovala. "A na závěr nám nadělila tři malé bobříky, kteří celou tuto záležitost přežili. Bylo to příjemné, i když se bobr momentálně přemnožuje," dodává ředitel brněnské ZOO Martin Hovorka.

Smyslem Záchranné stanice, která zvířata ošetřuje, je vrátit zvíře do volné přírody. "Pokud je to zranění slučitelné s životem, tak ho léčíme a jestliže se vyléčí bez následků, tak se zvíře vrací zpátky do přírody. Výjimečně je zvíře utraceno nebo uhyne," vysvětluje ředitel Hovorka. Jenom zvláštní případy zůstávají v brněnské zoologické zahradě nebo si je mohou zájemci vzít do vlastní péče. "K tomu je ale potřeba celá řada potvrzení," doplňuje ředitel Hovorka.

autor: gaj
Spustit audio