Brněnská žirafa slaví! Socha Jošta zdobí centrum města pět let

Brněnská žirafa nebo koňafa. Tak lidé přezdívají osmimetrové jezdecké soše markraběte Jošta na Moravském náměstí v Brně. Dnes je to přesně pět let, co byla ve městě slavnostně odhalena. Bronzové dílo s tmavou patinou se za tu dobu stalo novým symbolem Brna. Je ozdobou suvenýrů, hvězdou specifických fotografií i oficiálním dárkem magistrátu pro vzácné návštěvy.

Brňané před pěti lety reagovali na sochu různě. Někomu se líbilo, že nemá podstavec a stojí přímo na zemi, jiné pobuřovaly dlouhé nohy koně, na kterém panovník sedí. Rozličných názorů i možných kontroverzí si byl vědomý i autor díla.

Vztyčení sochy Jošta Lucemburského na Moravském náměstí v Brně

„Jak jinak pojmout sochu Odvahy, než odvážně. A byl jsem překvapený, že mě tu neuvítala vajíčka,“ komentoval před pěti lety slavnostní odhalení sochy Jaroslav Róna.

Jošt drží v levé ruce štít, v pravé kopí a jeho kůň má velmi dlouhé nohy, pod kterými se lidé můžou procházet. Dřív dílo odolávalo snahám nenechavců, kteří se pokoušeli posadit na koňský hřbet. K nejméně jednomu případu vyjížděla záchranka.

Mnohem větší zájem ale vyvolává u turistů socha zespodu. Na fotku z podhledu ještě nedávno lidé stávali fronty. Pohled zespodu na koňské svaly a šíji totiž z určitého úhlu připomíná pánské přirození. Autorský záměr to nebyl.

„Já jsem byl úplně šokován, když jsem uviděl poprvé tu fotografii. Ale mám dojem, že to je něco typicky lidského – vyhledávat podobné pohledy pro pobavení. No tak co můžu dělat,“ usmívá se pobaveně Róna. A připomíná, že podobný pohled by se nabízel i u jiných jezdeckých soch. Ale pod málokterou se lidé dostanou takto zespodu.

Brňané mě zvou na pivo

Socha Jošta Lucemburského

Pražský sochař nyní Jošta, neboli sochu Odvahy, doplňující na Moravském náměstí trojici soch Umírněnost, Prozíravosti a Spravedlnosti, označuje za dílo, na které dostal nejvíc reakcí. „Mně lidé ještě měsíce poté psali zprávy. Většina byla pozitivní, což je fascinující. A když přijedu do Brna a procházím se tam po přilehlých hospůdkách a někde utrousím, že jsem autorem této sochy, tak se mi okamžitě stane to, že již celý večer nemusím platit a Brňané mě zvou,“ směje se Róna.

Jošt v centru dění

Joštův štít se výjimečně stává i jakýmsi reklamním nosičem. Na podzim propaguje brněnský seriálový festival Serial Killer. Teď je na něm umístěný historický běloruský znak s motivem jezdce na vzpínajícím se koni v reakci na běloruské prezidentské volby.

Zvláštní pozornost dostává socha v zimě, kdy dominuje ledovému kluzišti. V zimě lidé kolem Jošta i pod ním bruslí. Nohy koně jsou obalené tak, aby je čepele neponičily. „K využívání toho štítu dávám svolení já. Ta socha se stala takovou zvláštní atrakcí, která obohacuje život v centru. A kolika sochám se tohle stane? Většina soch působí pateticky, jsou na mohutných kamenných podstavcích a prostě lidi přestanou takové sochy vnímat,“ tvrdí sochař.

Kluziště pod Joštem na Moravském náměstí v Brně

Soška jako suvenýr

Jošt je taky ozdobou suvenýrů. Jsou to magnety, trička, tašky, pohledy, odznáčky a další. Róna od prodejců za to, že využívají jeho autorské dílo, nic nechce. Těší ho ovšem, že asi pětatřiceticentimetrová miniatura jeho sochy se stala oficiálním darem města pro vzácné hosty. „První odlitek té sochy byl darován slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové. To je pro mě pocta,“ říká hrdě Róna.

Slovenská prezidentka dostala prvního miniaturního Jošta loni z rukou brněnské primátorky. Letos magistrát od Róny objednal dalších deset odlitků. Celkem jich tak bude jedenáct.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související