Podívejte se: Jošt Lucemburský dostává novou tvář

Jak vypadal římský král a moravský markrabě Jošt Lucemburský? Přesná podoba tváře panovníka není známá - a nejspíš ani nikdy nebude. Nový model jeho hlavy ale už od ledna vytváří antropologové z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Podoba moravského markraběte Jošta Lucemburského už v minulosti byla předmětem vědeckého zkoumání. Od posledního pokusu rekonstruovat podobu panovníka z přelomu 14. a 15. století však uplynulo přes šestnáct let.

Vědci teď mají k dispozici nové technologie, jak tvář podle zachovalé lebky znovu vytvořit. „Měli jsme k dispozici sádrový odlitek z původního kosterního nálezu z exhumovaných kostí v roce 1999 a plastickou rekonstrukci, která vznikla na základě toho antropologicko-lékařského vyšetření na konci 90. let,“ popisuje antropoložka Petra Urbanová.

Jak vzniká tvář Jošta Lucemburského

Model jeho lebky a Joštovu bustu odborníci naskenovali a převedli do počítače, kde se odehrávala veškerá práce. A nebyla vůbec jednoduchá. Model lebky byl totiž poškozený, problematické bylo například umístění horní a dolní čelisti.

Čtěte také

„Museli jsme se vyrovnat s deformací odlitku dolní čelisti, která nám neseděla na model samotné lebky. Musel jsem přijít na to, jaký asi mohl být její původní tvar a přizpůsobit model tak, aby ty dvě kosti k sobě seděly,“ vysvětluje antropolog Mikoláš Jurda.

Jak vzniká tvář Jošta Lucemburského

Antropologové čerpali také z historických dat, jako byla například známá podoba dalších příslušníků rodu Lucemburků. Na lebce pracovali s přestávkami pět měsíců. Protože o vzhledu Jošta neexistuje příliš dochovaných informací, museli částečně pracovat i s odhady.

„Máme doplněné i oční koule, ale podle průměru pro současnou populaci. Samozřejmě nevíme, jak velké oči měl Jošt, to jsou jenom odhady. Stejně tak nevíme, jak vypadalo jeho ucho, pouze jeho polohu známe podle vnějšího zvukovodu,“ pokračuje Petra Urbanová.

Jak vzniká tvář Jošta Lucemburského

Joštovu tvář teď dokončují informatici z Masarykovy univerzity. Z podkladu antropologů vytvoří hotový barevný návrh jeho tváře, stejně jako vousů nebo obočí. Hotový výsledek lidé uvidí v červnu na výstavě o moravském markraběti na brněnském Špilberku.

autoři: Tomáš Kremr , ska
Spustit audio