Brněnská výstava přibližuje tři divadelní soubory herců s handicapem ze tří evropských zemí

9. květen 2023

Ještě do 12. května máte možnost navštívit v brněnské kavárně Za sklem unikátní výstavu s názvem 3 In. Ta přibližuje práci tří evropských divadelních souborů, které pracují s herci s hendikepem (jedná se převážně o Downův syndrom). Kromě anglického Blue Apple Theatre a polského Teatr 21 se zapojilo i brněnské Divadlo Aldente.

V reportáži proto uslyšíte rozhovor se zakladatelkou tohoto divadla Jitkou Vrbkovou. Eliška Kánská si s ní povídala o tom, kdy vznikl nápad zapojit herce s tímto typem hendikepu, ale i jaká představení mají v repertoáru a čím se tento typ divadla odlišuje od klasických divadel. Dále v rozhovoru také zazní, kolik má v současné době tento soubor herců nebo jaká témata jimi momentálně rezonují.

To, na co se posluchači mohou těšit, když navštíví multimediální výstavu, přiblížil její kurátor Šimon Peták. V reportáži mimo jiné říká: „Pro mě je základní cíl, aby člověk, který tou výstavou projde, měl pocit, že se nějakým uměleckým způsobem setkal se světem lidí s hendikepem, kteří dělají divadlo.“ Šimon mluví také o tom, co všechno je součástí výstavy od fotografií přes videa až po krátkou rozhlasovou hru, ale i o svém prvním diváckém zážitku s divadlem tohoto typu.

autor: Eliška Kánská
Spustit audio

Související