Brněnská přehrada by měla být do tří let z větší části zbavená nánosů a sinic

29. březen 2007

Brněnská přehrada, která by mohla sloužit k rekreaci tisíců lidí, je už řadu let pro koupání nevhodná kvůli přemnoženým sinicím. To by se ale do tří let mělo změnit. Odborníci navrhli řešení, které bylo vyzkoušeno v Kanadě a Spojených státech a v Evropě zatím ne. Dočasně snížit hladinu přehrady a usazeniny na odhaleném dně okysličovat a zasypávat vápnem.

Nejlepším řešením by bylo podle odborníků vypustit celou přehradu a všechno bahno ze dna vybagrovat. To byla stálo více než miliardu korun. Použijí se proto levnější, ale přesto účinné metody šetrné k životnímu prostředí. Tou první je posypání dna nádrže vápnem. Proto je potřeba snížit hladinu přehrady o několik metrů. "Optimální by bylo, kdybychom ji snížili zhruba o dvanáct metrů. Tím odhalíme dno zhruba na šestatřicet procent plochy původní hladiny a tím vápněním by mohlo být velmi účinné," vysvětluje ředitel Povodí Moravy Pavel Mylbachr.

První etapa čištění by mohla začít už letos v říjnu. "Připravujeme totiž opravu vodního díla, kde bychom poprvé tu metodu vápnění použili a ty další etapy by mohly začít koncem příštího roku. Bude to samozřejmě záležet na vodoprávním řízení, jak se zvládnou všechna povolení, abychom mohli právě snížit hladinu o těch dvanáct metrů, aby ta celá metoda byla co nejúčinnější," říká Pavel Mylbachr.

O kolik metrů se bude hladina snižovat, to by měli vědět zástupci Povodí Moravy, Jihomoravského kraje a města Brna do konce tohoto roku. Tehdy budou mít podle náměstka jihomoravského hejtmana Václava Horáka na stole studii proveditelnosti. "Ta by měla posoudit celý tento proces jak z hlediska technického efektu těchto opatření, tak i z hlediska finančního, časového harmonogramu i celého projednávání s vodoprávními orgány," uvádí Václav Horák.

Klíčové je zabránit, aby do nádrže přitékaly další nečistoty, například fosfor, který sinicím chutná asi nejvíc. Podle Horáka by peníze na vyčištění přehrady mohla poskytnout Evropská unie. "Jednáme zcela vážně, že by tyto záležitosti byly financovány z operačního programu životního prostředí, který byl schválen vládou," dodává náměstek jihomoravského hejtmana Václav Horák.

Na studii proveditelnosti přispěje i město Brno. Náměstek primátora Martin Ander ale slíbil, že podíl města na čištění bude ještě větší. "Město Brno se bude podílet na řešení kanalizace na obou březích přehrady, protože to je primární zodpovědnost města. V nejbližší době chystáme právě ve spolupráci se stavebním úřadem v Brně-Bystrci kontroly toho, aby ta zařízení, která tam v tuhle chvíli jsou, byla uvedena do souladu s platnou legislativou," říká náměstek primátora Martin Ander.

Kolem snížení hladiny v nádrži je stále spousta otazníků. Zajímají nejen rybáře a chataře, ale i podnikatele žijící z turistického ruchu. Pokud se výrazně sníží hladiny přehrady, nebude se tam zřejmě konat populární ohňostrojná přehlídka Ingnis Brunensis a přesune se na jiná místa v Brně. Problémy čekají i ty, kdo na přehradě sportují. Náměstek hejtmana Václav Horák připouští, že možná bude nutné dohodnout s postiženými subjekty náhrady za jejich ztráty. I když čištění přehrady aktivity kolem ní omezí, většina lidí věří, že do budoucna prospěje všem.

autor: gaj
Spustit audio