Babské rady: Vánoční tipy a triky posluchačů

21. prosinec 2016

Tipy, triky a vylepšení, které využijete při přípravě cukroví, ale i obalování kapra nebo při potížích s ořechy. O své rady se s námi podělili posluchači pondělního Apetýtu.

Snad neprozradíme žádné výrobní tajemství, když zveřejníme, že Babské rady Apetýtu, které už od července každé pondělí radí a pomáhají, byly původně jen rubrikou plánovanou na letní měsíce.

Posluchačky a posluchači populárního pořadu, který v příštím roce oslaví třiadvacáté narozeniny, si ale tuto rubriku tak oblíbili, že udrželi Babské rady při životě až do současnosti.

A že svými dobrými radami nešetří, se můžete přesvědčit i v předvánočním čase. Máme pro vás vybrané tipy, triky i vychytávky, které určitě poslouží nejen při přípravě štědrovečerní večeře a pečení cukroví, ale například při přebytku vaječných bílků nebo ořechů.

Všem, kdo nás vlastními i zděděnými a vyzkoušenými tipy zásobují, mnohokrát děkujeme! A pokud se chcete o rady a tipy do domácnosti i do života podělit i vy, určitě poslouchejte v pondělí mezi půl jedenáctou a jedenáctou hodinou Apetýt a hlavně volejte (542 215 678, 542 218 484 ) nebo pište (apetyt@rozhlas.cz)!

Pomoc s rybou a jiným obalováním

KRŮTÍ ŘÍZKY BUDOU HNED HOTOVÉ A KŘEHKÉ, když je nakrájíme na menší plátky, osolíme a naložíme do směsi bílého jogurtu, lžíce bramborového škrobu a utřeného česneku (můžeme přidat jedno vejce). Druhý den obalíme v trojobalu a usmažíme.

ABY BYL OBALOVANÝ KAPR JEŠTĚ CHUTNĚJŠÍ, dáme do strouhanky sekané mandle. Krusta je křupavá a nemá chybu!

ABY RYBA NESMRDĚLA A ZKŘEHLA, namočíme ji přes noc do jogurtu. Funguje ještě lépe než mléko.

Ještě k potížím s cukrovím

ROVNOMĚRNOU TLOUŠŤKU TĚSTA při rozvalování udržíme, když použijeme vodovodní těsnění na velikost válečku (jak vidíte na fotografii Jiřiny Pilátové). Navlečeme z každé strany na okraj a je vystaráno. Pomoci nám také mohou dvě pravítka nebo laťky sololitu po stranách (ty jsou silnější).

Babské rady: jak udržet stejnoměrnou sílu těsta

ROVNOMĚRNĚ ROZVÁLENÉ TĚSTO můžeme mít i díky pletacím jehlicím. Použijeme je při rozvalování (třeba slepovaná kolečka posluchačka rozválí na sílu „trojek“ jehlic)

NOVÉ FORMIČKY (nebo i takové, které jsem nedopatřením vymyli tak, že z nich cukroví nejde vyklepnout) dáme před přípravou cukroví zhruba na 15 minut vypálit do trouby na 220 stupňů. Pak necháme vychladnout a před první pečením vymastíme sádlem.

NA OBNOVU ZAŠLÝCH FORMIČEK existuje jednoduchý recept: dáme je do vody a zahříváme, dokud se nezačne vařit. Přidáme 3 kypřící prášky a ještě 2 minuty povaříme. Poté necháme ve vodě několik hodin, nejlépe přes noc. Opláchneme, případně dočistíme kartáčkem.

SRAZÍ-LI SE NÁM KRÉM při přípravě vánočního cukroví, nahřejeme ve vodní lázni stoprocentní tuk a pomalu do krému přidáváme. Mícháme, dokud se nespojí.

PEČEME-LI CUKROVÍ Z KAKAOVÉHO TĚSTA a chceme mít jistotu, že správně odhadneme dobu pečení, je dobré vždy na plech dát jeden kousek cukroví z těsta světlého. U něj nás totiž oko nezklame.

TĚSTO NA KOŠÍČKY NEBUDE PO UPEČENÍ VYBOULENÉ, pokud místo natlačení do formiček těsto vykrájíme: rozválíme ho a vykrajujeme kolečka o průměru košíčku. Pak kolečko do košíčku vložíme.

KDYŽ OŘECHY NEJDOU VYLOUSKAT, dáme je do kastrůlku s vroucí vodou a necháme 2-3 hodiny, klidně i přes noc.

KDYŽ NÁM PŘI LOUSKÁNÍ ZŮSTÁVAJÍ VE SKOŘÁPKÁCH KOUSKY OŘECHŮ, nemusíme používat nožík a riskovat, že se poraníme. Pomůže nám snadno slabá pletací jehlice.

Nadbytek bílků nebo ořechů

POKUD NÁM ZBUDOU VAJEČNÉ BÍLKY, není nic jednoduššího, než je dát v plastové krabičce do mrazáku. Takto nám vydrží i několik měsíců. Pak necháme povolit a můžeme je použít na sníh.

VYLOUSKANÉ OŘECHY MŮŽEME ZAMRAZIT – stačí dobře vyschlé ořechy vylouskat, nechat mírně vysušit a dát do sáčků a do mrazáku. Pak stačí rozložit na plech a použít dle libosti.

OŘECHY MŮŽEME I ZAVAŘIT: vyloupeme, dáme do zavařovacích sklenic, dáme do mikrovlnky bez víčka na 1,5-2 minuty na plný výkon. Vyjmeme a zatáhneme a obrátíme dnem vzhůru. Takhle vydrží ve spíži i 3 roky.

autoři: Zuzana Plíšková , Posluchači a posluchačky Babských rad Apetýtu
Spustit audio