Babské rady doporučují: Jezte hrst mandlí denně a ideálně neloupané, ve slupce jsou antioxidanty

27. červen 2024

Mandle se nejčastěji konzumují společně s vínem a přidávají se do celé řady jídel, především do vánočního cukroví. Z mandlí vyrábí marcipán a také alkoholické nápoje.

Doporučená denní dávka mandlí je jedna hrst. Většina antioxidantů je obsažena ve slupce mandlí, proto je jezte raději neloupané. Mandle lehce rozpůlíte, když je namočíte na několik hodin do studené vody.

Zkuste si vyrobit jednoduchý „mandlový parmezán“. Budete potřebovat 20 g strouhanky, 30 g lahůdkového droždí, 100 g mandlí, půl lžičky soli a půl lžičky pepře. Nasekané mandle opražíte na pánvi, po vychladnutí je smícháte s ostatními surovinami a v mixéru vše rozemelete najemno. Je to vlastně parmezán bez parmezánu.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

    Václav Žmolík, moderátor

    ze_světa_lesních_samot.jpg

    Zmizelá osada

    Koupit

    Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.