Babské rady doporučují: Jezte hrst mandlí denně a ideálně neloupané, ve slupce jsou antioxidanty
Mandle se nejčastěji konzumují společně s vínem a přidávají se do celé řady jídel, především do vánočního cukroví. Z mandlí vyrábí marcipán a také alkoholické nápoje.
Doporučená denní dávka mandlí je jedna hrst. Většina antioxidantů je obsažena ve slupce mandlí, proto je jezte raději neloupané. Mandle lehce rozpůlíte, když je namočíte na několik hodin do studené vody.
Zkuste si vyrobit jednoduchý „mandlový parmezán“. Budete potřebovat 20 g strouhanky, 30 g lahůdkového droždí, 100 g mandlí, půl lžičky soli a půl lžičky pepře. Nasekané mandle opražíte na pánvi, po vychladnutí je smícháte s ostatními surovinami a v mixéru vše rozemelete najemno. Je to vlastně parmezán bez parmezánu.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.