Babské rady doporučují: Jezte hrst mandlí denně a ideálně neloupané, ve slupce jsou antioxidanty
Mandle se nejčastěji konzumují společně s vínem a přidávají se do celé řady jídel, především do vánočního cukroví. Z mandlí vyrábí marcipán a také alkoholické nápoje.
Doporučená denní dávka mandlí je jedna hrst. Většina antioxidantů je obsažena ve slupce mandlí, proto je jezte raději neloupané. Mandle lehce rozpůlíte, když je namočíte na několik hodin do studené vody.
Zkuste si vyrobit jednoduchý „mandlový parmezán“. Budete potřebovat 20 g strouhanky, 30 g lahůdkového droždí, 100 g mandlí, půl lžičky soli a půl lžičky pepře. Nasekané mandle opražíte na pánvi, po vychladnutí je smícháte s ostatními surovinami a v mixéru vše rozemelete najemno. Je to vlastně parmezán bez parmezánu.
Související
-
Proteiny z masa a mléka můžete nahradit oříšky, ovocem nebo tofu. Bude vám ale chybět vápník
Částečné nahrazení živočišných proteinů rostlinnými zvyšuje délku života, a mohlo by také přispět ke snížení emisí skleníkových plynů. Omezení mléčných výrobků má meze.
-
Oříšky z misky zásadně nelovíme rukama. Ladislav Špaček ví, jak na to
Když vám číšník nebo číšnice přinese v restauraci nebo baru na stůl oříšky v misce, jak si s nimi poradíte? Prozradí mistr etikety.
-
Mandle: Co všechno se z nich dá připravit?
Mandlová mouka se dá přidávat i do bezlepkového chleba. Jak doma připravit mandlové mléko? Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.