Babské rady doporučují: Bramborový salát připravujte z ještě teplých brambor, chutě se lépe prolnou

11. květen 2023

Věděli jste, že se pravidelně koná mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu? Je to doslova domácí kuchyňský sport.

Zastánci zdravějšího stravování majonézu nahrazují jogurtem, kuchařští mistři zase rádi přidávají vývar nebo worchestrovou omáčku, kapari či bylinky, cibuli nahrazují šalotkou a salát zakápnou olivovým olejem, případně citronovou šťávou.

Začít se ovšem musí správným výběrem brambor. Do salátu patří brambory typu A, tedy salátové. Jsou pevné a při míchání se nerozpadnou na kaši. Salát připravujte z ještě teplých brambor, přestože se v řadě receptů doporučuje uvařit si brambory den předem a loupat je za studena. Chutě se při přípravě salátu z teplých brambor mnohem lépe prolnou.

Všechny ingredience míchejte pečlivě, ale velmi opatrně, abyste brambory a zeleninu příliš nerozmačkali. Někdo preferuje přidání vajíček uvařených natvrdo nebo nakrájené šunky, jiný nedá dopustit na to, že se bramborám úplně vyhne a místo toho použije na kostičky nakrájenou cuketu, kterou si předem opeče na pánvičce společně s kořením.

Spustit audio

Související