6 nejlepších bramborových salátů podle 4 renomovaných šéfkuchařů. Vyzkoušejte recept podle Pohlreicha, Pauluse, Punčocháře nebo Forejta
Bramborový salát patří k rodinnému vánočnímu dědictví každé rodiny. Přesto jsme požádali čtyři z nejlepších českých šéfkuchařů, aby nám prozradili recepty na své oblíbené bramborové saláty, které připravují na Štědrý den pro sebe a své blízké.
Saláty podle Jana Punčocháře
Jan Punčochář
Je milovníkem bramborového salátu a pravidelně se každý rok schází s kamarády 23. prosince, aby navzájem ochutnali své salátové výtvory.
Je milovníkem bramborového salátu a pravidelně se každý rok schází s kamarády 23. prosince, aby navzájem ochutnali své salátové výtvory.
Klasický bramborový salát
Nejprve uvaříme brambory ve slupce společně s kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel) v osolené vodě do poloměkka.
Druhý den oloupeme cibuli, nasolíme ji a promneme mezi prsty, aby pustila šťávu. Pak ji polijeme horkou vodou z konve, abychom ji zbavili štiplavosti. Nakonec ji nakrájíme nadrobno.,
Potom nakrájíme veškerou zeleninu a brambory na kostičky stejné velikosti.
Přidáme k nim nakrájené kyselé okurky, nasekaná vejce uvařená natvrdo a nakrájenou cibuli.
Do salátu přidáme majonézu, posekanou čerstvou petrželku, dochutíme lákem z okurek, solí a pepřem.
Lehký salát s ančovičkou
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Ještě za tepla brambory zbavíme slupky a nakrájíme je na plátky nebo kostičky.
Ještě teplé je zalijeme trochou hovězího nebo kuřecího vývaru. Přidáme cibuli nakrájenou nadrobno.
Salát ochutíme hořčicí, citronovou kůrou, přidáme hodně nasekané petrželky a nasekané ančovičky. Dochutíme solí a pepřem.
Salát nedáváme do lednice, ale necháme odležet při pokojové teplotě 3-4 hodiny a ihned konzumujeme.
Salát podle Zdeňka Pohlreicha
Zdeněk Pohlreich
Je konzervativní a na Vánoce neexperimentuje. Tvrdí, že tradice jsou od toho, aby se dodržovaly. Bramborový salát se má podle něj blížit trochu tomu vlašskému. Vánoce si užívá v kruhu rodiny a večeři připravuje sám.
Tradiční bramborový salát
Brambory (keřkovské rohlíčky) a zeleninu (mrkev, celer, petržel) vaříme do poloměkka v osolené vodě vcelku den předem.
Po uvaření a vychladnutí je necháme přes noc v lednici a druhý den oloupeme a krájíme nožem na kostičky.
K nakrájené zelenině a bramborám přidáme nakrájené sterilované okurky, mražený hrášek, pokrájená vejce uvařená natvrdo a cibuli nakrájenou nadrobno (můžeme použít i šalotku, je chuťově jemnější). Cibuli je dobré předem spařit horkou vodou, abychom ji zbavili intenzivní chuti.
Přidáme domácí majonézu. Pro odlehčení můžeme polovinu majonézy nahradit zakysanou smetanou.
Dochutíme solí, pepřem a trochou dijonské hořčice.
Salát podle Přemka Forejta
Přemek Forejt
Vánoce jsou jeho oblíbené svátky. Vánoční písničky poslouchá nejraději v autě už od 1. prosince. A radost mu dělá, když může večeři na Štědrý den připravit sám.
Vánoce jsou jeho oblíbené svátky. Vánoční písničky poslouchá nejraději v autě už od 1. prosince. A radost mu dělá, když může večeři na Štědrý den připravit sám.
Bramborový salát nakyselo
Brambory (nejlépe odrůdy La ratte) s podlouhlým tvarem uvaříme ve slupce v osolené vodě do poloměkka.
Zvlášť si připravíme rozvar. V rendlíku svaříme ocet s hovězím vývarem, solí, cukrem, hořčicí a červenou cibulí.
Uvařené brambory ještě za tepla oloupeme, nakrájíme na plátky a zalijeme ještě horkým rozvarem. Necháme vychladnout.
Pak k bramborám přidáme čerstvé fava fazolky, nakrájenou jarní cibulku, velké množství nasekaných bylinek včetně libečku, nakrájené pikantní kyselé okurky, kapary a na ochucení hrubozrnnou hořčici. Dochutíme solí a pepřem.
Vše promícháme a jako ozdobný křupavý element přidáme opraženou tarhoňu.
Saláty podle Romana Pauluse
Roman Paulus
Doporučuje, aby rodiče zapojily do vánočních příprav děti a zbytek rodiny. Jednak se tím vryje tradice dětem do paměti, druhak se tím uleví hospodyni doma. Vánoce jsou svátky klidu a štěstí.
Rakouský bramborový salát
Lojovaté brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do poloměkka. Ještě vlahé je oloupeme a nakrájíme na kousky.
Přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu octa, hořčice a oleje.
Ochutíme solí a pepřem a na závěr přilijeme trochu silného vroucího vývaru na ještě teplé brambory.
Veganský bramborový salát
Brambory i se slupkou uvaříme společně s mrkví, celerem a petrželí v osolené vodě do poloměkka.
Po zchladnutí zeleninu i brambory oloupeme a protlačíme skrz sítko na salát, abychom získali stejně veliké kostičky.
Přidáme nespařenou (syrovou) cibuli nakrájenou nadrobno, pokrájené kyselé okurky i s trochou láku.
Salát dochutíme solí, pepřem a zvláčníme majonézou, kterou můžeme nahradit jogurtem nebo veganskou majonézou.