Areál augustiniánského kláštera na Starém Brně je nejdůležitějším místem vědy v 19. století, myslí si Jakub Carda

19. červenec 2023

Hosty Apetýtu byli Jakub Carda a Martina Lazarová z obecně prospěšné společnosti Společně. Jejich snahou je zviditelnit areál kláštera na Starém Brně, který založila Eliška Rejčka a je spojen s činností Johanna Gregora Mendela.

Přáním je, aby se rukopisy genetika i areál kláštera dostal na prestižní seznam UNESCO. „Na mapě světa bude Brno zářit a počet návštěvníku by při dvou památkách UNESCO mohl odpovídat počtu návštěvníků závodů Velké ceny,“ říká o zvýšené atraktivitě města v případě podařeného zápisu Jakub Carda.

Jakub Carda a Martina Lazarová

„Nejvýznamnější přínos vědě je rukopis o hybridech, z něhož vznikly tři Mendelovy zákony, na tomto základě vznikl vědní obor,“ vysvětluje Carda. Zachovalý rukopis je momentálně k vidění v muzeu na Starém Brně. „Je to nejdůležitější vědecká práce ve střední Evropě a je srovnatelná s Einsteinovou teorií relativity.“

„Díky rukopisům a Mendelově práci je areál opatství na Starém Brně nejdůležitější místo vědy minimálně v 19. století a dost pravděpodobně na celém území naší republiky, protože nikde jinde nevznikl nový vědní obor, který je znám po celém světě.“

Ambice jsou velké a šance jen jedna

Aktuálně se chystá žádost o zařazení rukopisu do projektu Paměť světa. Následně stát předloží žádost komisi UNESCO v Paříži a tam se bude čekat na odsouhlasení. Zároveň úsilí směřuje i k celému historickému klášteru na Starém Brně. „Můžeme tu žádost podat jen jednou, takže chceme riziko odmítnutí minimalizovat,“ doplňuje Carda.

Jak citlivě se na Mendelově náměstí v Brně mísí historie se současností? Proč vzácný rukopis málem skončil v koši? Co nabídne letošní ročník Mendel festivalu? Poslechněte si Apetýt!

Spustit audio

Související