Americký velvyslanec Andrew H. Schapiro

8. říjen 2014
Rendez-vous

popsal Českému rozhlasu Brno osudové rozhodování svých předků v Praze v roce 1939.

Musíme být připravení čelit nebezpečí, které hrozí i České republice v souvislosti s ukrajinským konfliktem. „Bylo by velkým omylem, abychom posuzovali dopad sankcí jenom z perspektivy měsíců,“ řekl Českému rozhlasu Brno nový americký ambasador Andrew H. Schapiro při první oficiální návštěvě Moravy.

Na pověřovacích listinách velvyslance ještě ani nezaschl inkoust a zástupce USA dorazil do Brna. Se svými dojmy se svěřil i moderátorce Monice Brindzákové a jejím prostřednictvím posluchačům Českého rozhlasu Brno.

Andrew H. Schapiro je v pořadí devátým velvyslancem USA v České republice. Vysloužil si už pověst sympaťáka, který byl spolužákem prezidenta Baracka Obamy. „Člověka by nikdy nenapadlo, když studuje na vysoké škole, že jeden z jeho spolužáků udělá takovou kariéru,“ přiznal s úsměvem diplomat.

Pro něj osobně je mise v České republice symbolickým uzavřením rodinného kruhu. Jeho předkové totiž v roce 1939 prchali z Prahy před nacisty. „Dědečkovi se podařilo směnit reprezentativní byt za pět povolenek k vycestování. Nicméně tehdy mu úředník přinesl jen tři a rodina musela vybírat, které dítě vzít s sebou,“ vylíčil tehdejší situaci.

Andrew H. Schapiro ale v Českém rozhlase Brno nezůstal jen u popisu svých vztahů k České republice. Mluvil o nebezpečí spojeném s islámskými radikály, ale také o konfliktu na Ukrajině a sankcím vůči Rusku, stejně jako o pohledu na lidská práva. Připomněl například angažmá amerických podniků v Brně včetně záměrů na rozšíření. „Brno je centrum vývoje a výzkumu, je to zřejmě důsledek toho, že je tu velká univerzita,“ dodal. „Před chvílí jsem byl v Muzeu romské kultury a všem bych tu návštěvu doporučil,“ dodal další ze svých postřehů týkajících se Brna.

Nový velvyslanec získal vzdělání na prestižních amerických univerzitách: bakalářský titul v oboru historie na univerzitě Yale, magisterský titul v oboru filosofie, politika a ekonomie v Oxfordu a doktorát na Harvard Law School. Profesí je především právník. Pracoval jako asistent soudce i veřejný obhájce v New Yorku, kde zastupoval obviněné z federálních trestných činů, kteří si nemohli dovolit zaplatit vlastní advokáty. Následovalo 16 let praxe v právních firmách. Byl také mimo jiné členem Národního finančního výboru v rámci Národního výboru Demokratické strany a jeho programového výboru za rok 2012.

Spustit audio