Afrika je mým druhým domovem, říká ředitel Veterinářů bez hranic David Modrý

2. listopad 2022

David Modrý je zakladatelem a prvním ředitelem společnosti Veterináři bez hranic v České republice. Jezdí často do Afriky studovat a pozorovat volně žijící zvířata.

„O skutečné Africe se říká, že když tam člověk jede, tak buď už tam nechce jet nikdy znovu, anebo se tam chce stále pořád vracet – a to potkalo mě. Myslím, že to je i tím, že odsud všichni pocházíme. Já se nějak vevnitř cítím v Africe doma, protože naši předci jsou všichni z Afriky. Je to pro mě návrat domů,” říká Modrý.

„Za tu dobu, co jezdím do Afriky, se země stejně jako celý svět posunula. Máme to štěstí a zároveň smůlu, že se to všechno posunuje mnohem rychleji, než stačíme chápat. Ta změna v Africe je mnohem rychlejší, změny se odehrávají v desetiletích, což tu společnost dost rozhoupává.“

„Veterináři bez hranic jsou taková volná síť malých nebo středně velkých organizací v různých zemích. Naproti tomu Lékaři bez hranic jsou jedna velká organizace, která má svoji strukturu, až bych řekl skoro s armádním drilem a velmi jasnými pravidly,“ vysvětluje veterinář a parazitolog Modrý.

V České republice Veterináři bez hranic rozvíjí několik projektů: pomoc lidem bez domova, kteří mají vlastní zvířata, nastartovali vakcinační programy pro lidi bez domova, kteří mají ve své péči zvířata a pro které je veterinární péče nedostupná. 

Jak se daří realizovat jeho projekty na léčení zvířat v Keni a jaký je vztah Afričanů ke zvířatům? Poslechněte si Apetýt, moderuje Lucie Hostačná.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.