Veterináři bez hranic pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny. Zajišťují péči pro jejich zvířata

9. březen 2022

Lidé prchající před válkou na Ukrajině si s sebou často přivážejí i svá domácí zvířata. Zajistit pro jejich psy nebo kočky nezbytnou veterinární péči a krmení ale může být problém. Pomáhat se jim proto snaží Veterináři bez hranic.

Čeští veterináři pomáhají válečným uprchlíkům z Ukrajiny, kteří si s sebou přivezli i domácí zvířata. Nezbytnou péči pro psy nebo kočky platí z darů, ale i ze svého. A to nejen zvířatům, která si ukrajinští uprchlíci do Česka přivezli, ale i těm, která v napadené zemi zůstala, třeba v zoologických zahradách.

„Očkování, čipování, vyšetření na vzteklinu první a pátý den. Zároveň (zajišťujeme) propojení uprchlíků s veterinárními ordinacemi, pokud ta zvířata jsou nemocná, tak zprostředkování péče o ně, případně i úhradu a podobně,“ popsala, s čím organizace ukrajinským uprchlíkům konkrétně pomáhá, členka Veterinářů bez hranic Barbora Čajánková.

Informační leták Veterináři bez hranic CZ
Informační leták Veterináři bez hranic UA

Válečným konfliktem trpí i zvířata v zoologických zahradách. Jsou vystresovaná střelbou a hrozí, že se sama zraní. Proto liberecká zoologická zahrada posílá do zoo ve Vinnycké oblasti na Ukrajině speciální vybavení. „Jsme ve spojení a posíláme tam nějaký set pro případ potřeby, kdyby bylo potřeba některá zvířata uspat, například pro transport,“ upřesnil ředitel liberecké zoologické zahrady David Nejedlo. Některá zvířata totiž bude v případě potřeby nutné i přesunout.

Podle Davida Nejedla se už například podařilo Ukrajincům transportovat některá zvířata ze zooparku u Kyjeva do dvou zoologických zahrad v Polsku. Pomohly k tomu i peníze ze sbírkového účtu, který je na internetových stránkách liberecké zoo.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.