Zemědělci z Moravy chovají rekordní počet krav. Prasata se naopak nevyplácejí

28. červen 2022 10:30

Na jižní Moravě zemědělci chovají nejvíce skotu za posledních dvanáct let. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. V chovech je momentálně zhruba 67 400 kusů tohoto dobytka. Některým zemědělcům se totiž krávy na maso nebo mléko vyplácí více než třeba prasata. Těch je naopak ve vepřínech nejméně od roku 2007.

„Holštýnské plemeno je u nás hodně rozšířené. Ty krávy na sobě nemají takové osvalení. Jsou výrazně zaměřeny na mléko,“ ukazuje zemědělec Lukáš Jurečka ty nejlepší krávy, které v Nové Vsi mají.

Tele

„Když zavolám technika, tak vám skoro ke každému číslu řekne nějakou zajímavost.“ A jaká je tu nejoblíbenější kráva? 254 288 – ta měla při vrcholu 81,5 litru za den. V průměru je to 35 až 36 litrů na krávu.

„V roce 2010 tady ještě existoval chov prasat a skotu. Chov prasat byl neekonomický a museli jsme ho ukončit. To rozšíření se logicky nabízelo. Krávy jsme de facto uměly a bylo to dáno i tím, že tady byla relativně nová stáj a technologie. Takže i ta efektivita v chovu byla jiná než u prasat. Dá se říct, že máme někde kolem těch 420 – 440 kusů,“ vysvětluje Jurečka.

Krávy

Za kolik mléko dodává na trh? „Do března letošního roku jsme měli cenu vždycky pod 10 korun za litr bez daně. V březnu byla poprvé ta cena desetikorunová, v dubnu 10,56 korun bez daně,“ odpovídá Jurečka. Ten plánuje současné kravíny rozšířit kvůli novým dojícím robotům. Více kusů dobytka ale chovat už neplánuje.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související