Farmu se stovkou krav zvládá pětičlenná rodina Cihlářových sama. Za svou práci získala titul Farma roku 2020

30. prosinec 2021

Obec Milošovice na Kutnohorsku má 19 obyvatel a stovku krav. Farma rodiny Cihlářových, která zde hospodaří po vzoru svých předků, vyhrála první místo v soutěži Farma roku 2020.

Otec se synem se starají o chod farmy, jedna dcera zajišťuje večerní dojení a připravuje krávy na výstavy. Ta druhá, které je teprve 10 let, krávy na výstavách vodí. A maminka je od rána do večera v malé rodinné mlékárně. Vyrábí všechno, co potřebujete takřka každý den: jogurty, sýry, tvarohy… To jsou Cihlářovi z Milošovic na Kutnohorsku. Rodina, která v této vísce s devatenácti obyvateli hospodaří zhruba dvě staletí.

Rodina Cihlářových z Farmy Milošovice

Rodina Cihlářových je důkazem, jak obrovským přínosem v mnoha směrech může být i hospodářství se sedmdesátihektarovou výměrou a méně než několika stovkami kusů skotu. Se svými holštýny, předváděnými všemi třemi dětmi včetně nejmladší, desetileté Káji, dosahují četných titulů na oblastních i národních výstavách.

Farma roku 2020 - Milošovice

Pro skvělé mléčné výrobky od maminky Mirky si zvykli jezdit na statek lidé z širokého okolí. A recept? Pravé selské smýšlení, láska k rodné hroudě a zvířatům, nadšení, optimismus a opravdovost čišící z přesvědčení o správnosti zvolené cesty.

Příběh rodiny Cihlářových, jejíž předci patřili mezi starousedlíky obce Milošovice, si můžete přečíst na webu Asociace soukromého zemědělství.  

Slavnostní vyhlášení soutěže Farma roku 2020  - rodina Cihlářových
Spustit audio

Související