Ze zbytků olej či mouka. Výrobě hroznového oleje se na jihu Moravy věnuje jen hrstka vinařů
To, co většina vinařů hází do odpadu, využívají sklepmistři z Čejkovic na Hodonínsku dál. Ze zbytků po lisování hroznů vyrábějí hroznový olej a také bezlepkovou mouku.
Zrníčka nejprve separují, pak suší a nakonec za studena lisují. Ze dvou tun hroznů vznikne pouze litr oleje, je proto velmi vzácný.
„Separátor má za úkol oddělit jadérka, která potřebujeme pro další výrobu, od zbytku těch matolin, které vznikají po vylisování hroznů,“ popisuje ředitel vinařství Víno Sýkora z Čejkovic Michal Bureš.
„Z dvou tun je finální produkt zhruba jeden litr oleje. 4 až 6 % z té jedné bobulky tvoří zrníčka, je tam 5-8% výlisnost, tak je to relativně vzácný produkt,“ dodává Bureš.
„Separujeme za mokra, zjistili jsme, že to je nejlepší způsob z pohledu ekonomiky. Zrníčka jdou potom do sušárny a poté se suší na požadovanou vlhkost.“ Po vysušení se zrníčka za studena lisují, výroba oleje proto trvá několik týdnů. Má široké uplatnění v gastronomii i v kosmetickém průmyslu. Je silný antioxidant, zlepšuje funkci srdce a imunity.
I kvůli náročnosti celého procesu se výrobě hroznového oleje na jihu Moravy věnuje jen hrstka vinařů.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.