Ze starých kanceláří ateliéry. Brno nabídne umělcům k využití dům v průmyslové zóně v Líšni

19. červen 2023 11:00

Z bývalých kanceláří v brněnské Líšni se stanou městské ateliéry a zkušebny. Magistrát ve spolupráci se soukromníkem nabízí umělcům a muzikantům čtyřpatrový dům v areálu bývalého Zetoru. Budovu čeká za tři roky demolice, umělci ji do té doby můžou téměř neomezeně využívat. Díky umístění v rušné průmyslové zóně navíc nebudou nikoho rušit.

„V Brně bylo unikátní to, že tady existovala spousta krásných brownfieldů, které měly atmosféru, a k tomu tvoření vybízely. Umělci se tam cítili jako v soukromí a bylo to jejich. A ty brownfieldy teď mizí,“ posteskl si Jan Čarek. Dům už je trochu ozdobený sprejery, kolem pravidelně projíždí těžká nákladní auta.

Z bývalých kanceláří v brněnské Líšni se stanou městské ateliéry a zkušebny

Právě kvůli mizejícím brownfieldům magistrát delší dobu hledal umělcům náhradní prostory. „Vnímáme, že to není úplně jednoduché takové prostory najít i s tím, aby byly cenově dostupné. A proto jsme přivítali možnost spolupráce se společností CTP, která dala k dispozici tuto budovu,“ říká primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Regionální ředitel zmíněné firmy Michal Dospěl prochází první patro vybydlených kanceláří, které by jinak zely prázdnotou. „Dříve zde byla lehká montáž pro traktory, ekonomické a účetní oddělení, vývojáři tu dříve byli.“

Z bývalých kanceláří v brněnské Líšni se stanou městské ateliéry a zkušebny

Zájemci o prostory se můžou od přelomu června a července hlásit u Turistického informačního centra Brna, upřesňuje jeho ředitelka Jana Janulíková: „Budou platit pouze náklady spojené s užíváním prostor. K dispozici bude 27 místností různé velikosti. Ceny jsou formou měsíčních paušálů a pohybují se od 500 korun do zhruba 2000 korun plus DPH.“

Fantazii se tu meze nekladou. Umělci můžou místnosti využít jakkoliv kreativně, jen je nesmí zdemolovat. Bourání přijde na řadu až v roce 2026. První umělci by mohli v bývalé části Zetoru začít tvořit na konci července. Pokud bude o pronájem velký zájem, zkusí magistrát vytipovat další podobná místa.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související