Zdravé cukroví, které je hotové za pár minut a zažene chuť na sladké

11. prosinec 2016

Víte, co je to raw strava? Mezi zdravé nepečené potraviny se řadí i raw cukroví. Máme pro vás i jednoduchý recept.

Kromě dárků a umytých oken se k předvánočnímu stresu u někoho přidává i představa pečení několika druhů cukroví. Existují ale lidé, kteří bez pečení vyrobí několik druhů za odpoledne a ještě s vědomím, že jde o zdravou věc.

Takové je totiž raw cukroví, tedy cukroví z živých potravin. Základem jsou většinou ořechy a ovoce, trouba není potřeba a za několik minut je hotovo.

Zuzana Lužná připravuje toto cukroví už několik let. „Raw je strava čistě rostlinného původu, která se upravuje maximálně do 42 stupňů, můžete ji tedy i ohřát, ale jen do této teploty,“ vysvětluje hlavní principy raw přípravy potravin.

Raw cukroví

Pro přípravu cukroví používá převážně oříšky a semínka, která se často mixují. „Díky rozmixování se z ořechů a semínek uvolňuje tuk, který při zpracování umožňuje vyrobit těstíčko, se kterým se dá pracovat,“ popisuje Zuzana Lužná a rovnou se pouští do přípravy arašídových hrudek z datlové pasty.

Raw cukroví

Odkrojí hotovou pastu, přidá dvě lžíce arašídového másla a zpracuje hrst nepražených arašídů. „A jsme hotoví,“ hlásí za chviličku.

Raw cukroví

Raw cukroví vydrží v lednici až měsíc. Dá se zmrazit a podle Zuzany Lužné tlumí chuť na sladké.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio