Autorka

Tereza Kadrnožková

Životní motto:
Ne každé zlato třpytívá se, ne každý, kdo bloudí, je ztracený.

Před rozhlasem:
Profesně vlastně nic. Kromě brigád mimo obor jsem se nejblíž dostala k rozhlasu prostřednictvím studentského rádia.

Co mě baví:
Maximálně mě baví hudba - pasivně, ale i aktivně. Cestování. Ráda zkouším nové sporty, pořád se ale vracím k běhání. Největší relax je natáhnout se v létě na trávě, číst a užívat si hezkého počasí.

RSS autorky

Články autorky

|Martin Karlík, Tereza Kadrnožková |Regiony

Řidiči vstoupili do stávky. Autobusy nevyjely v Jihomoravském a Olomouckém kraji

Stávka řidičů linkových autobusů výrazněji zasáhla Jihomoravský a Olomoucký kraj, částečně také Pardubický a okrajově Zlínský. Připojili se řidiči městské hromadné dopravy v České Lípě. V Ústeckém kraji, kde měla stávka postihnout především spoje na Šluknovsku, nakonec šoféři na své trasy vyjeli. Řidiči chtějí protestem poukázat na nízké mzdy v oboru, které někde nezlepšilo ani vládní nařízení stanovující od začátku roku vyšší minimální mzdu.

|Tereza Kadrnožková |Ekonomika

Brno 'platí' mladým vědcům stipendia. Doktorandský příjem na 'normální existenci' nestačí

Ani vysokoškolský titul z technického oboru automaticky neznamená vysoký příjem. Zvlášť když se absolvent rozhodne po škole nenastoupit do firmy, ale pokračovat v bádání jako doktorand na univerzitě. Někteří studenti můžou bydlet u rodičů a doktorandský plat je pro ně příjemným přivýdělkem. Jiní ale musí se sedmi tisíci korunami měsíčně živit své vlastní rodiny a u toho se soustředit na náročný výzkum, jako třeba mladý vědec z Brna Ondřej Rubeš.

|Tereza Kadrnožková |Zprávy z domova

Že je technika jen pro kluky? Nesmysl. Kampaň VUT láká studentky

„Holky na techniku patří,“ hlásá motto nové kampaně Vysokého učení technického v Brně, která má dívky motivovat ke studiu. Informatiku jich na brněnské technice studuje osm procent, přitom podle univerzity neexistuje žádný důvod, proč by dívek nemohlo programovat víc. Kampaň tak chce nejen přitáhnout nové studentky, ale hlavně ženám ukázat, že když něco chtějí dělat, nemají poslouchat své okolí a řídit se předsudky.

|Tereza Kadrnožková |nepoužívat - Věda

Z fritovacího oleje fólie, která se sama rozloží. O vynález českých vědců mají zájem v Číně a Indii

Na začátku celého unikátního vynálezu brněnských chemiků byl použitý fritovací olej. Vědci z Vysokého učení technického z něj vyrobili plast, který se po nějaké době sám v přírodě rozloží. Z výzkumných laboratoří se projekt přesunul na slovenské výrobní linky. Z materiálu se zkušebně vyrábí zemědělská fólie, o které má zájem Čína a Indie.

|Tereza Kadrnožková |Regiony

Brno získalo sto milionů na opravu hradu Špilberk. Tentokrát peníze vracet nemusí

Brno obdrželo více než stomilionovou dotaci na opravu severní části hradu Špilberk. Měly by tam vzniknout restaurátorské dílny a lapidárium. Informaci potvrdil Radiožurnálu náměstek primátora z hnutí ANO Richard Mrázek. Ten také připomněl, že město už v minulosti peníze dostalo, kvůli průtahům ve výběrovém řízení se je ale rozhodlo vrátit.

|Tereza Kadrnožková |nepoužívat - Věda

Unikátní výzkum brněnských vědců. Na hojivé náplasti získali grant 30 milionů

Na vývoj speciálních náplastí pro hojení ran získali brněnští vědci třicet milionů korun z evropského grantu. Na podobný příspěvek přitom dosáhnou jen asi čtyři procenta žadatelů. Brněnští vědci teď budou dva roky vyrábět speciální náplasti a gely, které mají urychlit například hojení ran diabetiků nebo popáleniny.