Zdeněk Junák dostal prestižní vyznamenání, nese jméno legendárního dabéra

17. září 2023 11:05

Herec a moderátor Českého rozhlasu Brno Zdeněk Junák obdržel výjimečné ocenění. Stal se nositelem Ceny Františka Filipovského za dabing.

Cenu předává porota v Přelouči, rodném městě legendárního herce a dabéra. Zdeněk Junák tam v sobotu večer pozdravil přítomné telefonicky, protože sám ve stejné době účinkoval na Slovensku v muzikálu Noc na Karlštejně.

S Františkem Filipovským oceněného pojí role v Člověku z půdy

Fr.Filipovský-v rozhlas.studiu-1982

Jak Zdeněk Junák prozradil své mateřské stanici, Českému rozhlasu Brno, na Františka Filipovského (1907–1993) má mimořádnou vzpomínku.

Brněnskou JAMU totiž absolvoval v 70. letech v semaforském představení Člověk z půdy. V původním uvedení hry alternovali „jeho“ roli Antonína Sommera herci Miroslav Horníček, Miloš Kopecký a právě František Filipovský.

A studentům JAMU zajistil režisér představení Miroslav Krobot okamžik, na který se nezapomíná. „Měli jsme tu výjimečnou příležitost se s Františkem Filipovským setkat u něj doma. Byl to nezapomenutelný zážitek,“ svěřil se Zdeněk Junák.

Ocenění je za dědečka z filmu Kvík

Zdeněk Junák získal letošní cenu za nejlepší mužský herecký výkon, a to za roli dědečka Tuitjese ve filmu Kvík, jehož české znění v Brně režíroval Aleš Zbořil. Film je animovaný a jeho tématem je příběh dívky Babs, která dostala malé prasátko.

Hlas Zdeňka Junáka je s dabingem spjatý výjimečným způsobem, na seznamu jeho rolí jsou stovky položek. Mnozí lidé si na něj vzpomenou jako na Cliffa Barnese (herec Ken Kercheval) ze seriálu Dallas, kterého daboval před třemi desítkami let. O něco později pak třeba komisaře Benna Berghammera (hraje Ottfried Fischer) v seriálu Big Ben.

Junákovým hlasem mluvil v některých filmech třeba i John Malkovich, Bruce Willis a mnozí další. Kuriozitou je výkon, kdy daboval německou a rakouskou teleshoppingovou legendu Horsta Fuchse.

Kdo letos také letos získal Cenu Františka Filipovského?

Zdeněk Junák není jediným oceněným ve 29. ročníku Ceny Františka Filipovského.

Ocenění za dlouhodobý přínos dabingu získali herci Jiří Prager, Jiří Štěpnička, Alena Procházková a Jan Vlasák.

V ženské kategorii zvítězila Hana Talpová za roli Elizabeth Lowryové ve snímku Paní Lowryová a syn.

Zvláštní cenu poroty za dětský dabingový výkon do 15 let dostal Kristian Páca za roli Mikuláše ve filmu Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo.

Cenu za zvuk dabingu získal snímek Princezna rebelka a zvukaři Michal Vašica a Tomáš Krchlík.

Cenu za mimořádné dabingové zpracování audiovizuálního díla vyhrál snímek Pinocchio Guillerma del Tora.

Ocenění za překlad a úpravu dabovaného audiovizuálního díla získal snímek Paní Lowryová a syn, Zuzana Josková má cenu za překlad a za dialogy Pavlína Vojtová. Cenu za dabingové zpracování televizního seriálu porota udělila seriálu Císařovna v režii Daniela Košťála.

Cena za dlouhodobou mimořádnou dabingovou tvorbu byla udělena Jiřímu Kvasničkovi a Petru Pospíchalovi za celoživotní mistrovství v oboru režie dabingu. Cenu za celoživotní mistrovství v oboru dabingový mistr zvuku obdržel Lubor Hochmann.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy