Zápach ze slévárny Heunisch v Brně by se měl omezit, kraj stanovil nové podmínky jejího provozu

Zápach ze Slévárny Heunisch, který obtěžuje obyvatele východní části Brna, by se měl do několika měsíců zmírnit. Zajistit to mají nové podmínky pro její provoz, o kterých na konci dubna rozhodl jihomoravský krajský úřad. Změna takzvaného integrovaného povolení zatím není pravomocná, firma se proti ní může do 15 dnů odvolat k ministerstvu životního prostředí.

Kraj slévárně stanovil například přísnější limit pro těkavé organické látky, který by měl začít platit, jakmile rozhodnutí nabyde právní moci. Tento limit se má za rok znovu snížit až na třetinu. Firma by také měla častěji měřit emise, a to i u deseti nových látek, které se dosud v žádné jiné slévárně neměřily.

„Ony byly identifikovány, že jsou v těch vstupních surovinách, se kterými slévárna nakládá. A tyto konkrétní látky můžou být ve velmi nízkých koncentracích původci velké pachové zátěže v té obytné oblasti. Chceme, aby slévárna provedla toto měření, abychom zjistili skutečný stav znečišťování, a následně budeme rozhodovat o tom, jestli pro tyto látky stanovíme emisní limity,“ vysvětluje Tomáš Helán z krajského odboru životního prostředí.

Vedení Slévárny Heunisch rozhodnutí kraje zatím nechce komentovat, nejprve se s ním chce detailně seznámit. V minulosti firma odmítala přiznat i to, že obtěžující zápach pochází z jejího provozu.

Letos v lednu po jednáních s krajem provedla úpravy na vzduchotechnice, které měly zmenšit zápach vznikající při odlévání na formovací lince. Podle krajského úřadu šlo ale jen o dílčí opravy, které měly dohnat v minulosti zanedbanou údržbu. Nejednalo se tedy o zásadní technické řešení eliminace zápachu.

V únoru si slévárna nechala změřit emise na výduších. Protokol o měření ale dosud nezveřejnila. „Předpokládáme, že pokud by uvedené měření prokázalo plánované efekty, tak by bylo slévárnou neprodleně zveřejněné,“ okomentovala to mluvčí hejtmanství Markéta Chumchalová.

Spustit audio

Související