Žádné muzeum s vitrínami. Nová expozice Paměti národa v Brně vás vtáhne do dějin 20. století

30. květen 2023 16:45

Na Staré radnici v centru Brna je k vidění nová interaktivní výstava o historii 20. století. Za vznikem moderní expozice Paměti národa stojí organizace Post Bellum. Autoři výstavu popisují jako expozici o 20. století vyprávěnou pomocí technologií 21. století.

Jsou to čtyři místnosti v prostorách Staré radnice, kde jsou zdi natřené úplně na černo, okna jsou zaslepená, některé dveře taky, uvnitř panuje přítmí a komorně svítí jenom tři desítky různých stanovišť a pak rámy dveří. Stanoviště vypadají různě: jedno je jako velký kruh na zemi, kolem kterého jsou rozmístěné dvě řady lavic, jako by lidé seděli u táboráku a dívají se na videoprojekci na podlahu. Další stanoviště jsou dotykové obrazovky, kukátka, 180stupňové promítací plochy nebo kabinky, ve kterých se pomocí laserů promítá obraz do divadelního kouře.

To všechno si návštěvník ovládá sám, do ruky dostane tablet a na uši sluchátka. V nich slyší instrukce a taky výpovědi pamětníků. Bez tabletu a sluchátek by výstava jinak vůbec nefungovala, protože její většina se odehrává právě v tabletu a člověk má doslova ve svých rukou, jak si expozici přizpůsobí.

Vyzkoušejte si kvízy nebo se fyzicky probírejte krabicemi, kde jsou předměty pamětníků. Organizátoři místo ani nechtějí nazývat muzeem, protože říkají, že tu nemají žádné vitríny a nedotknutelné předměty, naopak je nutné vše prožít takřka na vlastní kůži.

Vstupte do příběhů

Expozice bude přístupná od středy do neděle, s tím že ze soboty na neděli se střídají vždy dvě témata, dvě epochy – druhá světová válka a 50. léta. Každou epochou provází výpovědi a příběh vždy dvou lidí, kteří buď byli v odboji, anebo se postavili nacistickému nebo komunistickému režimu a za to pak pykali.

Pro návštěvníka to znamená, že o víkendu může stihnout obě etapy, pokud půjde dovnitř v sobotu i v neděli. Díky digitálním technologiím je možné expozici rozšiřovat o další příběhy. Jinak návštěva výstavy trvá necelé dvě hodiny a je dobré se objednat dopředu na konkrétní čas.

Před otevřením nové expozice vystoupila kapela Paměti národa na brněnském hlavním nádraží se speciální desetiminutovou skladbou.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související