Záchrannou stanici plní zvířata, která nepotřebují zachránit

27. červenec 2016

Kdy mají zoologové v záchranné stanici nejvíc práce? Není to v zimě, ale právě v těchto dnech. Lidé jim totiž často přinášejí mláďata, která vlastně ani pomoc nepotřebují.

V létě se pracovníci záchranné stanice v Jinačovicích u Brna musejí otáčet mnohem víc než jindy. Dokonce víc než v zimě. Lidé je totiž volají k nalezeným srnčatům nebo poraněným ptákům. Ne vždy je ale zásah chovatelů nutný. Někdy totiž zvířata nejsou opuštěná, nebo jim stačí jen drobná pomoc.

V záchranné stanici tak například pečují o tři rorýse. „Většinou jde o mláďata. Pokud je ale hnízdo pod střechou budovy nebo ve štěrbinách, při současném počasí tam bývá velké horko a oni vyskakují z hnízda,“ vysvětluje chovatelka Tereza Karasová.

V jinačovické záchranné stanici si mladí rorýsi pochutnávají na cvrčcích. Pokud ale lidé rorýse na zemi najdou, mohou jim zkusit pomoci sami.

Zvířata v záchranné stanici v Jinačovicích

„Pokud je to dospělý pták, který má vyvinuté peří a na první pohled mu nic není, můžete ho zkusit jemně vyhodit do vzduchu. Většinou takto vzlétnou bez problému. Ze země toho ale nejsou schopni, protože mají dlouhé nohy a křídla,“ radí vedoucí záchranné stanice Jana Švaříčková.

V Jinačovicích už pečovali i o méně časté druhy zvířat jako je netopýr jižní nebo včelojed. Vypelichaný ptáček, který poskakuje po kleci, ve které mnozí doma chovají andulky, je rehek domácí.

Zvířata v záchranné stanici v Jinačovicích

„Dostal se k nám jako odrostlejší mládě, ale bohužel není schopen letu, protože nemá dovyvinuté opeření, zřejmě z důvodu nějaké genetické vady nebo poruchy,“ konstatuje Švaříčková.

Na stanici také pečují o veverky nebo o malé zajíčky. Právě ti by se ale podobně jako další mláďata by lidé měli pečlivě zvážit, zda je na záchrannou stanici přinést nebo ne. Nemusí totiž jít o opuštěné potomstvo.

Zvířata v záchranné stanici v Jinačovicích

„Zajíčci nebo srnčata žijí skrytě v trávě. Mají takové zbarvení, že splývají s prostředím. Přestože matka není v okolí, krmí je a v noci k nim přichází. Pokud tedy mláďata nepobíhají po okolí, tak nebývají opuštěná a bylo by chybou je brát do záchranné stanice,“ upozorňuje vedoucí stanice.

Naopak samičku ježka s mláďaty lidé zachránili, když někdo zničil jejich hnízdo. V boudičce ve venkovní voliéře proto samička své potomky odchovala teď budou vypuštěni zpět do přírody.

Zvířata v záchranné stanici v Jinačovicích
autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio