Za ubytování ukrajinských uprchlíků a další pomoc běžencům zaplatil kraj necelých 300 milionů korun

5. leden 2023 15:20

Jihomoravský kraj se v minulém roce musel vypořádat s přívalem uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny. Celkově se jich v regionu registrovalo téměř 47 tisíc. Jejich ubytování a provoz asistenčního centra pomoci stály kraj prozatím téměř 300 milionů korun.

Jihomoravský kraj dal na pomoc uprchlíkům částku téměř 300 milionů korun. Co zahrnovala a dostal už tyto peníze od státu?

Většinu výdajů, konkrétně přes 250 milionů korun, zaplatil krajský úřad za ubytování. Provoz krajského asistenčního centra pomoci, které fungovalo na výstavišti v Brně, nyní v budově v Hněvkovského ulici, stál asi 34 milionů. Z celkových nákladů kraje už stát proplatil hejtmanství přibližně 235 milionů. Kromě toho využil Jihomoravský kraj i peněžní dary ve výši asi 17 milionů korun.

Čtěte také

Ubytování pro téměř sedm tisíc uprchlíků

Momentálně kraj zajišťuje kraj bydlení pro 6 820 lidí, kteří jsou v téměř čtyř stovkách ubytovacích zařízení. Někteří ubytovatelé v poslední době sice s krajem neprodlužují smlouvy, ale nápor nových zájemců o bydlení je mnohem nižší než v prvních měsících války. A díky tomu má hejtmanství pořád nějaké volné kapacity. Číslo se i během dne proměňuje. Žádní běženci ale už nejsou v provizorních prostorách, jak to bývalo na začátku konfliktu, kdy přespávali v tělocvičnách. Od vypuknutí války loni na konci února se v kraji registrovalo více než 46 900 Ukrajinců.

Přesun z výstaviště do Komárova

Krajské asistenční centrum pomoci bude v Hněvkovského ulici v Brně fungovat i dál. Zatím vedení Jihomoravského kraje neuvažuje o tom, že by ho uzavřelo.

Náplň činnosti jeho pracovníků se postupně mění, jak vysvětluje mluvčí kraje Alena Knotková: „Největší nápor centrum zažívalo na jaře, zejména co do počtu nových registrací. Přibližně od druhé poloviny léta tvořila velkou část práce také související agenda – vydání duplikátů víz, změny adres, vzdání se dočasné ochrany a podobně. Poslední týdny projde krajským centrem přibližně 300 osob za týden.“

Od nového roku je centrum v Hněvkovského ulici v Brně otevřené v pondělí a ve středu od 8 do 16 hodin a pak v pátek od 8 do 15 hodin.

autor: Alena Hesová
Spustit audio

Související