Z vily Tugendhat do sousední vily Löw-Beer projdou návštěvníci nově přes propojené zahrady

Zahrady brněnských vil Tugendhat a Löw-Beer které kdysi tvořily jeden celek, jsou ode dneška (5. června) znovu propojené. Návštěvníci mezi nimi můžou procházet stejně, jako to dělávali jejich původní majitelé.

Na obnovení průchodu se dohodly obě instituce, které areály spravují, tedy Muzeum města Brna a Muzeum Brněnska. Jeho otevření ale zkomplikoval fakt, že zatímco níže položená zahrada vily Löw-Beer je volně přístupná, vstup do zahrady vily Tugendhat v horní části svahu je zpoplatněný. Lidé tak musí projít turniketem s kontrolou vstupenek.

Myšlenka propojení obou zahrad je stará nejméně tři roky. Její realizace se ale protáhla, protože oplocení zahrady vily Tugendhat bylo potřeba napojit na stávající bezpečnostní systém. A také bylo nutné vybudovat chodník k turniketu. Stavbu loni v listopadu zkomplikoval nález historické cesty v místě zamýšleného chodníku. Takže následoval záchranný archeologický průzkum a zjistilo se, že cesta vedoucí k budově bývalé celnice, kde je dnes kavárna, představuje asi nejstarší prvek v celém širokém okolí. Byla postavená z cihel pocházejících z jedné z brněnských cihelen už v 19. století. Vedle ní je žlábek na dešťovou vodu, vyložený říčními valounky. Archeologové cestu museli zadokumentovat, pak ji znovu zakryli zeminou a v tom samém místě je teď postavený mlatový chodník. 

Proč nebylo možné umožnit vstup do zahrady vily Tugendhat zdarma, nebo naopak zpoplatnit vstup do dolní zahrady Löw-Beerů, aby byl návštěvnický režim v obou areálech stejný?

Důvodem jsou podmínky, za kterých obě instituce dostaly evropské dotace na obnovu vil a jejich okolí. Proto musí zůstat zahrada vily Löw-Beer přístupná zdarma, zatímco za vstup do zahrady vily Tugendhat se platí 50 korun. V ceně této vstupenky je ale navíc i vstup do technického podlaží budovy, kde je výstava o její historii.

Prohlídku vily Tugendhat je potřeba si předem rezervovat, často ve velkém předstihu. Platí to i teď, kdy do Česka kvůli koronavirové pandemii nejezdí tolik zahraničních turistů?

Od 20. května je spuštěná on-line rezervace na prohlídky do konce listopadu. Jsou tam i termíny, které odřekli právě zahraniční návštěvníci, a termíny původně určené na údržbu. Tu totiž správci vily stihli udělat v době, kdy byla pro návštěvníky uzavřená. Vstupenky se dají koupit i teď, ale volných míst rychle ubývá.

Zahrady obou brněnských vil bývaly kdysi propojené. Původně šlo vlastně o jeden pozemek. Starší vila Löw-Beer na Drobného ulici totiž patřila rodičům Grety, manželky Fritze Tugendhata. A část tohoto svažitého pozemku Löw-Beerovi věnovali své dceři. Díky tomu později při Černopolní ulici vyrostl skvost funkcionalistické architektury. Je tedy přirozené, že obě rodiny chtěly mít k sobě blízko a propojení zahrad bylo logickým krokem.

Spustit audio

Související