Vyšperkujte chuť jahodové marmelády a přidejte do ní rebarboru, doporučují Babské rady

18. červenec 2023

Abyste nemuseli nést nepříjemné důsledky konzumace jahod, jako je osypání, stačí, když jahody smícháte s medem nebo smetanou. Pokud se pustíte do jahodové marmelády, vězte, že její chuť vylepší rebarbora.

Věděli jste, že lesní jahody mají vliv i na krásu? Masku proti vráskám připravíte tak, že rozmačkáte lesní jahůdky na kaši a tu poklepáváním prstů nanášíte na krk a obličej. Necháte působit alespoň 20 minut. S chudokrevností pomáhá popíjení čaje z listů lesních jahod.

A pokud se jahod nemůžete nabažit, připravte si jahodovo-malinové nanuky: 200 g jahod smícháte se 400 g malin, rozmixujete a necháte zamrazit. Tahle studená pochoutka zažene žízeň, osvěží a kombinace malin a jahod pomůže i proti případnému pálení žáhy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.