Vojenský historik František Hanzlík: Chicago bylo kdysi druhé největší české město na světě

28. říjen 2022

Vojenský historik z Univerzity obrany František Hanzlík je mimo jiné autorem publikace Krajané v USA a vznik ČSR v dokumentech a fotografiích. Mapuje v ní historii našich krajanů ve Spojených státech amerických a jejich podíl na ustavení samostatné Československé republiky.

„Hlavní vlna odchodu exulantů do Ameriky byla v 19. století a údaje z roku 1910 uvádějí, že tam odešlo až 530 tisíc osob. V Chicagu, které se stalo centrem našich krajanů, bylo více jak 200 tisíc našich lidí a oni se pyšnili tím, že jsou druhé největší české město na světě, protože pouze Praha má větší počet českých obyvatel než Chicago. A už na samém počátku války začali organizovat pomoc staré vlasti. Založili například  česko-slovanský pomocný výbor, jehož cílem bylo získávání finančních prostředků a pomoci těm, kteří se dostali do zajetí na frontách, a také známým rodinám, které zůstaly v Rakousku-Uhersku,“ líčí Hanzlík v Apetýtu.

Chicago, USA (ilustrační foto)

A proč odjížděli naši krajané zrovna do Chicaga? „Hlavně proto, že to bylo město, které se velmi rychle rozvíjelo. Byl tam rozsáhlý průmysl a naši lidé tam mohli působit v různých profesích. My jsme tam našli v archivu starý almanach z roku 1915 a v něm najdete od řemeslníků, výrobců tabáku přes pohřební služby, stěhování všechna možná řemesla. Je zajímavé, že jednou z oblastí, kde působili,  byla hudba. Žila tam spoustu učitelů zpěvu a hry na nástroj, tak šířili v Americe naši kulturu,“ vysvětluje autor publikace Krajané v USA a vznik ČSR František Hanzlík.

Jaké bylo postavení našich krajanů ve Spojených státech před vypuknutím první světové války? Co říkaly na aktivity Čechů, Moravanů a Slováků americké úřady? A jak velkou úlohu sehráli při organizování pomocných akcí členové Sokola? Poslechněte si záznam Apetýtu s Lucií Hostačnou.

Spustit audio

Související