Víkendové tipy: Dušičkové podzemí, svatohubertské slavnosti či výstava Josefa Jambora

2. listopad 2018

Na tento víkend pro vás máme pozvánky na zamykání řeky Moravy, podzimní otevřené sklepy či speciální slavnosti na zámku v Boskovicích, ale i na dušičkové prohlídky brněnského podzemí.

Zamykání řeky Moravy

  • 3. listopadu, 14:00, přístaviště U Jezu Hodonín

Uzamčení řeky a ukončení plavební sezony na hlavním toku řeky Moravy se koná v sobotu a čeká vás country hudba, táborák, odpolední plavba lodí zdarma a symbolické uzamčení představiteli města. Plavební sezona přes zimu pokračuje jen na městském ramenu zvaném Stará Morava.

Josef Jambor: Souznění s krajinou

  • výstava trvá do 3. února 2019, Tišnov

Osobnost krajináře Josefa Jambora je neodmyslitelně spjata s Tišnovem a jeho okolím. Většina obrazů z jeho vrcholného malířského období vznikla v okolí Sněžného a Blatin, kde pravidelně pobýval počínaje rokem 1941 na své chalupě. Galerie má otevřeno od čtvrtka do neděle.

Speciální dušičkové prohlídky brněnského podzemí při svíčkách

  • 2. listopadu, Brno

Tu pravou dušičkovou atmosféru si můžete užít díky speciálním prohlídkám, které připravil TIC BRNO ve spolupráci s Kapucínskou hrobkou.  Čekají na vás  totiž mimořádné večerní prohlídky dvou podzemních prostor – Kostnice sv. Jakuba a Kapucínské hrobky. Komentované prohlídky budou probíhat již dnes večer 2. listopadu v časech 19:00, 19:30, 20:00 a 20:30.

Zámek v Boskovicích

Svatohubertské slavnosti v Boskovicích

  • 3. listopadu, areál zámku Boskovice 

Sobotní odpoledne 3. listopadu poskytne zábavu pro celou rodinu. Uvidíte vystoupení trubačů Mendelovy univerzity v Brně, dřevorubeckou show s a výstavu loveckých trofejí. Program na zámku v Boskovicích dále doplní svatohubertská mše svatá v zámecké kapli, budou připraveny soutěže pro děti a dospělé.

Podzimní otevřené sklepy v Moravské Nové Vsi

  • 3. listopadu, Moravská Nová Ves, 

Na podzimní otevřené sklepy se těšte od 10 do 19 hodin ve sklepních uličkách Výmol a Zátiší v Moravské Nové Vsi. Během akce bude otevřeno 25 až 30 sklepů a sklípků, kde budou místní vinaři nabízet k ochutnání mladá svěží vína ročníku 2018, ale i vína starší. Připraveno je také bohaté krajové občerstvení a kulturní program.

autor: Radek Bortlík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.